Milieutje mina – (paddenstoelenburger m/ rode ui chutney)

Milieutje mina – (paddenstoelenburger m/ rode ui chutney)

Dieet tip: eet geen rozijnen, daar krijg je dikke dijen van.
Aldus mijn vriendinnetje Renske. Ze vertelde me dit toen we 7 jaar oud waren en net door haar moeder waren getrakteerd op een miniklein Duralex bakje met ieder 5 chocolade rozijntjes erin. Ik vond dit hemels en besteedde minimaal 5 minuten aan het verorberen van iedere rozijn, maar een kleine blik op links leerde me dat het ook anders kon. Renske zette het bakje aan haar mond en kieperde het zo, hopla, in haar holle kiesje. “Renske! Neem nou eens een voorbeeld aan Kee en eet eens wat rustiger! Anders krijg je dikke dijen hoor!”
Ah! De dieet tip komt dus eigenlijk van de moeder van Renske. Ik weet nog dat ik met stomheid geslagen was. Wat was er aan de hand met mijn eetstijl en belangrijker nog: wat in de lieve vrede zijn ‘dijen’?
Volgens mij hebben ouders geen idee wat de impact is van hun gedrag op kinderen.
Zo kende Renske op die leeftijd waarschijnlijk het woord ‘milieu’ niet. Ik had het hier en daar al wel eens voorbij horen komen. 

Bijvoorbeeld op al die donkere, regenachtige herfstavonden waarop ieder kind met de auto van het feestje werd opgehaald, behalve ik. Ik mocht plaats nemen op de met boodschappen propvol gestouwde fietstassen van mijn moeders antieke omafiets. “Past prima! We zijn niet van suiker en auto’s zijn slecht voor het milieu!” Ook kwam het woord voorbij op al die momenten waarop ik doodsangsten uitstond wanneer mijn moeder op het raampje van een stationair draaiende auto klopte en vroeg: “Mag uw motor uit? Het milieu is van iedereen.” En wanneer ze zag dat iemand iets op de grond gooide: “Meneer, u verliest iets!”
Mi-li-eu. Raar woord. Ik gokte dat het iets met buiten te maken had. Maar verwarring werd wel geschept toen ik haar een keer hoorde opmerken: “Ja die vrouw komt echt uit een ander milieu.” Hmm.. Zijn er dan 2 milieu’s?
Zoals Renske het van haar moeder heeft overgenomen om op haar dijen te letten, tikte ik laatst zowaar op een autoruit. Ik hoor het mezelf nog zeggen: “Denk aan het milieu!” Dat ik dit nu zelf doe. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Nou, ik ga zelfs nóg verder. Op 1 oktober is de Vegan challenge van start gegaan: een nationaal initiatief om een maand lang niets van dieren te eten en ik heb besloten om deze uitdaging aan te gaan. Inderdaad: uitdaging! Want, jeetje mina, een maand geen kaas, roomboter, ei en honing vind ik een heuse beproeving. Ik wil wel eens zien hoe ik dit volbreng, maar bovenal doe ik het voor moeder aarde. De grootste co2 uitstoot komt van de veehouderij, nog meer dan die van alle transport bij elkaar, dus best een goed idee om hier een maandje niet aan mee te doen. Goed voor het milieu dus. En, wellicht, ook nog goed voor mijn dijen. Wie weet.
Ik heb een burger die niet te versmaden is en ik ook nog eens mag eten deze maand! Een paddenstoelenburger met rode ui chutney.

Recept

Paddenstoelenburger
Lunch/ snack/ hoofdgerecht, 45 min., 4p.

Chutney:
– Voor de chutney snij je de rode ui in ringen.
– Giet een ruime scheut olie in een warme koekenpan en bak de ui en knoflook even aan.
– Voeg het takje rozemarijn toe en draai het vuur laag. Schep regelmatig om.
– Als de ui, na ongeveer 20 min., gaar is voeg je de azijn en bruine suiker toe en laat je het nog een 20 min, pruttelen. Tot het gaar en gebruind is en het vocht is opgenomen.
Burgers:
– Pureer de linzen in een keukenmachine zo fijn mogelijk. Schep erna in een beslagkom.
– Bak in een ruime pan met olie, op redelijk hoog vuur, de ui aan, voeg erna knoflook en de paddenstoelen toe.
– Schep goed om, na verloop van tijd zal er vocht uit de paddenstoelen komen. Bak het geheel aan tot het vocht verdwenen is en de paddo’s gebruind zijn.
– Voeg toe aan de linzen: paddenstoelenmengsel, noten, citroenrasp, mosterd, chilipoeder, fijngesneden peterselie, peper en zout. Meng goed door.
– Nu voeg je havermout toe om het geheel iets droger te maken. Een beetje op gevoel.
– Proef het ook even!
– Vorm van het mengsel burgers in de maat die jij wil.
– Zet de burgers even in de ijskast om op te stijven.
– Erna bak je ze af ik een koekenpan met olie.
– Serveer op een lekker broodje met bijvoorbeeld avocado, geraspte rode biet, sla, eventueel vegan mayo (jawel: gewoon in de supermarkt!) en natuurlijk de ui chutney.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.