Maardpeer

Maardpeer

Maart gold in de tijd van het oude Rome als de eerste maand van het jaar. De maand maart wordt ook wel de windmaandgenoemd. Beide kenmerken hebben er alle schijn van dat we te maken hebben met de maand januari. Om over de voorspellingen van Helga van Leur maar te zwijgen. Maar ik vind het weinig origineel om mijn blog te besmeuren met negatieve prietpraat over de toestand buiten. Toets ‘weer’ in bij Google nieuws en je vindt niets anders dan ‘koudste maand’ en ‘kouderecord’. Om over het slechte weer waarin Cyprus zich bevindt maar te zwijgen.

Nee! Tijd voor iets positiefs. Want wat de maand januari ook met zich mee brengt is overheerlijke groente. Dus laten we nog in godsnaam nog even genieten van winterse kost. Voor je het weet giet je in de ploffende zon de zoveelste liter gazpacho achterover.
Aardpeer
De aardpeer wordt ook wel topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok genoemd en ziet er uit als een mix tussen een aardappel en gember. Het smaakt echter naar geen van beiden; het heeft iets weg van artisjok. (linksonder op foto)

Geroosterde aardpeersoep.

Recept

Geroosterde aardpeersoep
Soep, 4p.

Schil de aardpeer met een dunschiller. Het schillen is best een klusje, maar als er in de kleine groefjes een beetje schil achterblijft, is dat ok. Snij alles in gelijke partjes en doe het samen met een ruime hoeveelheid olijfolie, versgemalen peper en  zout in een ovenschaal. Rooster dit ruim een half uur in een oven van 200 graden tot het gaar is; even proeven dus.
Als het klaar is gooi je alles in een pan, zet je het op laag vuur en giet je er de groentebouillon bij; maak de soep zo dik als je wil. Je kunt dus evetueel meer bouillon toevoegen. Pureer met de staafmixer. Daarna voeg je de mosterd toe. Proef weer even of je hem lekker vindt, anders nog wat mosterd, peper en/ of zout.
Giet de soep in een kom en schenk er ten slotte nog een paar druppels goede balsamicoazijn over heen. Jamm…

Of: aardpeerpuree

Kook voor 4 personen +/- 500 gram geschilde aardpeer gaar. Pureer met de staafmixer. Voeg versgemalen peper, zout en een halve reep witte chocolade toe. (jawel!) Roeren tot de chocola gesmolten is en klaar!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.