Lokaal lokaas – (zoete aardappel)

Lokaal lokaas – (zoete aardappel)

Partij-condooms, een in een tweet gepropt verkiezingsprogramma, een ‘objectieve’ stemwijzer van de hand van 1 partij, clandestien geronselde stemmen en campagnespots om te huilen. Het is weer verkiezingst(r)ijd.
Morgen mogen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. We kleuren een vakje rood en aan het eind van de dag (als er genoeg stemmentellers op komen dagen..) wordt de uitslag bekend: dan heeft het volk gesproken. Althans, het volk heeft dan de kans gehad om te spreken; naar schatting laat morgen echter de meerderheid van de stemgerechtigden het stembiljet links liggen. Volgens politicoloog André Krouwel ligt dat voornamelijk aan het feit dat men zich machteloos voelt en denkt dat hun stem niets zal veranderen aan het huidige politieke klimaat. Maar, is niet stemmen dan de beste optie? In een democratie geldt het recht van de meeste stemmen, maar als de meesten niet stemmen, geldt dan: wie zwijgt stemt toe? En waarmee stem je dan toe? Ik kan me zo goed voorstellen dat men het politieke spoor een beetje bijster is. En dat wanhopige lokale lokaas van politici werkt daarbij alleen maar averechts. Ik ben geabonneerd op het Parool omdat ik het leuk vind om te lezen dat er een boom is omgevallen in het Vondelpark, waar die loeiende sirenes van gister naar op weg waren en dat er na lang beraad t ó ch een vluchtheuvel in mijn straat komt. Lokaal spreekt tot de verbeelding en lokaal is relevant. Ik begrijp niet waarom politici zich niet meer bezig houden met het benadrukken van het belang van lokale verkiezingen op zich. En laat ze daarbij die condooms in godsnaam op het nachtkastje liggen.

Met eten werkt het net zo. Je kunt wel een wetenschappelijk verantwoord betoog afsteken over de aanwezigheid van vitamines, mineralen en spoorelementen in een zoete aardappel; het water loopt me er niet bepaald van in de mond. Je kunt het beter een beetje relevant maken en ik weet hoe.  Neem nou de lokaal geteelde zoete aardappelen van de mark uit jouw buurt. Combineer dat met honger en onderstaand gerecht. Ook een soort lokaal lokaas: ik stem vóór.

Recept

Gepofte bataat (zoete aardappel)
Hoofdgerecht, 1 uur (incl baktijd), 2 p.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Schrob de aardappelen schoon, wrijf ze in met een beetje olijfolie, prik er met een vork gaatjes in, pak ze in met aluminiumfolie en plaats ze op een bakplaat in de oven.
Ontpit de olijven en snij ze erna in ringetjes.
Maak voor de vulling een slaatje van de olijven, cranberries, hazelnoten, gebrokkelde feta, verknipte koriander, rasp van een halve sinaasappel, sap van een kwart sinaasappel, 3 el olijfolie, cayennepeper, versgemalen peper en een beetje zout (de feta en olijven zijn al zout). Check na 45 minuten tot 1 uur of de aardappelen gaar zijn door er in te prikken. Als ze zacht zijn, zijn ze goed. Snij de aardappel over de lengte open, schep er wat vulling in en dien op.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.