Lekker burgerlijk

Lekker burgerlijk

Burgerlijk: behoudend, bekrompen, bourgeois, stijf, onopvallend (…)
Met een neerslagtig weekend voor de boeg en met de nieuwjaarsborrelmaand eindelijk achter ons, lonkt een weekend thuis.
Burgerlijk? Ik kan je verzekeren dat je met dit gerecht alles behalve een stijf en bourgeois weekend tegemoet gaat: Linzenburgers.

De grootste hamburger ter wereld, de ‘The Beer Barrel Main Event Charity Burger’, bevat 40 kilo vlees, een halve kilo sla, ketchup, mosterd en mayonaise, 160 sneden kaas, vijf uien en twaalf tomaten. Deze gigantische hamburger wordt tussen een 15 kilo zwaar hamburgerbroodje gelegd en is verkrijgbaar in, hoe kan het ook anders, de Verenigde Staten.

Deze variant valt wat minder zwaar op de maag:
Voor 4 personen
Voor het brood raad ik je aan om de regen te trotseren en even langs het Vlaamsch Broodhuysch te fietsen voor een halfje gesneden Christophe pavé. Gezond en besprenkeld met zoutkristallen: the bomb.
Als je weer thuis bent zet je 300 gram linzen in een pan met water en een half blokje bouillon op. Je kunt alle soorten linzen gebruiken, behalve de rode/ gele; daar zit geen velletje meer omheen, dus dat wordt moes zodra je ze kookt. Kook de linzen +/- 15 mn zodat ze gaar, maar nog wel stevig, zijn. Giet ze daarna af met koud water.
Snij 2 bosuitjes, een bos verse koriander (te vervangen door basilicum) en voor de bikkels een halve rode peper fijn. Schep deze ingrediënten door de linzen. Nu heb je linzensla. Breng op smaak met zout, peper en komijnpoeder.
Klop 1 ei los en meng daar 250 gram zachte geitenkaas doorheen totdat het een egaal papje wordt. Dit doe je bij de ‘linzensla’, samen met een handje paneermeel. Meng dit goed en vorm met koude handen burgers van de maat die jij wilt. Zet de burgers een half uur in de ijskast.
Ondertussen moet er aan de andere lagen van de burger gewerkt worden. Eerst de saus: meng mayonaise met kerriepoeder, nu heb je kerriemayo.
Snij dan een tomaat in plakjes en bak deze even om en om in een koekenpan met olie tot ze bruin zijn. Was de pan niet af! Hierin gooi je een klontje roomboter en bak je plakjes paddenstoelen uit. Ten slotte rooster je in een hete grillpan dunne plakjes courgette (olie is niet nodig!). 
Breng nu de eerste verdieping van de burger in gereedheid: een sneetje brood besmeerd met kerriemayo. Enne, niet te zuinig..
Dan is het tijd om de hamburgers te bakken: de koekenpan had je nog op het vuur staan, deze kun je wéér gebruiken! 😉 Hoog vuur, grote klont roomboter erin en zodra de luchtbellen weg zijn leg je voorzichtig de burgers er in. Deze vegetarische vrienden kun je ‘saignant’ eten, dus ze kunnen eruit als ze aan weerzijden mooi bruin zijn. Leg hem dan op het broodje.
Vervolgens ga je de hoogte in met de tomaat, courgette, paddenstoelen, voor de bite wat rucola en last but not least een sneetje brood als dak van je burger. Ik vrees dat je dit niet gaat lukken zonder morsen. Maar wat maakt het uit? Je bent lekker burgerlijk thuis!
Hier kun je uiteraard eeeeeindeloos mee varieren: Gebruik kikkererwten of tuinerwten i.p.v. linzen. Ertussen kan ook: een ander soort sla, plakken gegrilde aubergine, komkommer, plakjes radijs, appel, avocado/ guacamole, zongedroogde tomaat….



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.