Kook-niet-met-pakjesavond – (aardpeerchocopuree)

Kook-niet-met-pakjesavond – (aardpeerchocopuree)

Wist je dat de ogen van chimpansees vaak groter zijn dan zijn maag? Dat is naar voren gekomen in een onderzoek van de Georgia State University. Daaruit blijkt maar weer eens dat het gedrag van apen lang niet zo gek ver van de mensch ligt.
Althans, in ieder geval niet van dat van mijn wijlen omaatje. Want zelfs op haar ‘oude dag’.. (een term die ze zelf hanteerde en waar ik destijds geen bal van begreep: “‘oude dag’? We hebben deze dag toch nog niet eerder beleefd? Hoe kan ‘ie dan nu al oud zijn?” Enfin..)
Zelfs op haar oude dag waren oma’s ogen majestueus. En op 5 december kende die grootsheid het hoogtepunt. Een week lang alle patisseries en banketbakkers in de buurt leegshoppen leverde steevast het volgende resultaat op: een im-men-se opdienschaal. Denk aan een opdienschaal, doe die keer tien: zó’n opdienschaal.
Daarop bevond zich geheel aan de linkerzijde een royale rij marsepeinen aardappeltjes. Omdat het een vol-le-dig andere smaak heeft lagen daarnaast de versneden marsepeinen worst en varken. Een rij verder naar rechts pronkte de borstplaat. Zowel in schijfjes als in grote harten, in mokka, vanille en chocola. Dan volgde de door de meesterpatissier zorgvuldig met de hand gegoten chocoladeletters die bruutweg in mootjes waren gehakt. In puur, melk, hazelnoot-melk, wit en wit-crunch. Op de rechterflank volgde onvermijdelijk de afdeling koek: pepernoten, kruidnoten (die zijn ook weer heel anders!), chocolade pepernoten (alle smaken), taai-taai, speculaasbrokken, speculaasjes, gevulde speculaas en om er dan toch echt een eind aan te breien, op uiterst rechts, de lauwwarme stukken banketstaaf.
Let wel: deze schaal was slechts een accessoire. Je hoefde maar met je ogen te knipperen en dan kwam de aap uit de mouw. Mijn oma zette dan haar grote hongerige ogen op en zei: “Zetten jullie de borrel vast klaar, dan leg ik de laatste hand aan het diner.” Het werd een heerlijk, lang, avondje.

Er vanuit gaande dat menigeen morgen met zo’n opdienschaal opgescheept zit, kan ik me voorstellen dat er van haute cuisine kokkerellen weinig terecht komt. Maar wat dan op tafel toveren? Je zou op deze pakjesavond, toch bijna naar een pakje grijpen… What’s in the name?

Gelukkig zijn er recepten waarbij feestelijk en makkelijk samengaan: zoals bij mijn aardpeerpuree. Net zo makkelijk als Maggi, alleen veul lekkerder.

 
Aardpeerchocopuree 

Recept

 

Aardpeerchocopuree

Bijgerecht, 15 min, 4p.
Afwas: 1 pan en staafmixer

 

Koop zo jong mogelijke aardperen: die zijn het lekkerst en voedzaamst.

Probeer ze ook zo groot mogelijk te kopen, dat scheelt met schillen.

Schil de aardpeer met een dunschiller. Als je er echt geen zin in hebt, kun je ze ook alleen schoon schrobben. Schil ook de aardappel.

Snij alles in blokjes en zet met een klein laagje water op, op hoog vuur. Wanneer het kookt, zet je het vuur laag en laat je het gaar koken in ongeveer 10 minuten. Intussen rooster je in een koekenpan zonder olie de hazelnoten tot ze goudbruin zijn. Hak ze erna fijn met een vijzel of keukenmachine.

Giet de aardpeer en –appel goed af en haal de pureestamper of de staafmixer er doorheen. Gooi dan de chocola er in stukjes bij, roer goed om totdat het gesmolten is en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Serveer met de crumble van noot en peterselie.

 

Het is een zoet goedje, dus eet het bij iets hartigs of zuurs.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.