Koninklekker

Koninklekker

Ik vraag me in een tijd als deze af of er een persoon bestaat die leeft op Nederlands grondgebied en die geen idee heeft van wat komende dinsdag staat te gebeuren. Die niet begrijpt waarom er gigantische gouden opblaaskronen op de Bijenkorf staan en die niet gehoord heeft van de 160 NOS-camera’s en de 30 Appril-app. Om over dat K-lied maar te zwijgen.
Diegene zal hoogstwaarschijnlijk wèl mijn blog bezoeken, dus daarom richt ik me hierbij heel even tot die hongerige bezoeker: “Hoi, welkom! Ook zonder enig begrip voor de aanleiding van dit recept, kan ik dit maaltje van harte aanbevelen!” Voor de rest: nee, geen monarchriesmeel of zomerkroninkjes. Gewoon een overheerlijk nieuw recept. En een beetje in thema.

Gegrilde oranje paprikasoep.

Recept

Gegrilde (oranje) paprikasoep
Soep/ voorgerecht, Met zelf grillen: 50 minuten, 4p. 


Uiteraard vind ik dat je de paprika’s zelf moet grillen. Het is niet moeilijk, wel iets meer werk.
Maar… je zou de soep… heel eventueel… ook kunnen maken met gegrilde paprika’s uit een pot.

Grillen: 1 paprika kun je makkelijk boven een gaspit houden, maar bij meer paprika’s beveel ik de oven aan. Verwarm de oven voor op 200 graden en de grillstand. Leg bakpapier op een bakplaat. Daar leg je de gehalveerde paprika’s op. Plaats de plaat in het midden van de oven. Het grillen duurt ongeveer 30 minuten; dit verschilt een beetje per grill. Als de paprika’s klaar, lees: zwart, zijn, haal je ze uit de oven, laat je ze een klein beetje afkoelen waarna je ze in een plastic zak doet. Bind deze dicht en laat dit 15 minuten staan. Nu zijn de zwarte schil en de zaadlijsten heel makkelijk te verwijderen.            

Dan de soep: Snij de bleekselderij, ui, knoflook, wortels en als je van pittig houdt wat verse rode peper, fijn.
Zet een pan met een ruime hoeveelheid olijfolie op hoog vuur. Zodra de olie heet is voeg je de ui, knoflook en rode peper toe. Zodra dit glazig is gaat de rest van bovenstaande ingrediënten erbij. Zet het vuur iets lager en laat dit met de deksel op de pan een paar minuten sudderen. Zet het vuur weer hoog en voeg dan de ontvelde gegrilde paprika toe. Blus dit af met een scheut  witte wijn en de groentebouillon. Maak de soep met water zo dik als je wil. Laat dit op laag vuur dookoken tot de wortel gaar is. Dan de staafmixer erdoor, even proeven en naar smaak zout en peper toevoegen.
Houd er rekening mee dat de ‘finishing touch’ ook best zout is.

De finishing touch: hak de zwarte olijven en de verse peterselie fijn. Meng dit door de crème fraîche of yoghurt. Giet de soep in een kom en schep er een lepel crème bij.

Klaar.

Koninklekker!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.