Kerstverse soep

Kerstverse soep

Rood + wit + groen = kerst. Daarom is dit heerlijke soepje über kerstig. Hiervoor moeten we Coca Cola dankbaar zijn. Zonder hen hadden we overmorgen aan een kommetje blauwe soep gezeten.
Ik leg uit.
In de negentiende eeuw werd de Kerstman als een klein elf-achtig mannetje afgebeeld gekleed in donkere mantel. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog had de mythische kindervriend duidelijk meer op met de Noordelijke staten van Amerika en hees hij zich in een blauwe jas met witte sterren en rood-wit gestreepte broek.
Rond de jaren dertig van de vorige eeuw kreeg de markering afdeling van Coca Cola de opdracht om het bruine drankje ook aantrekkelijk te maken op gure, winterse avonden. De tekenaar van de frisdrankgigant klom in z’n stift en creëerde een goedaardige, bolle, bebaarde bonk met rode jas en sneeuwkraag. Santa was geboren.

Sindsdien besmeurt het mierzoete goedje nóg meer tanden nóg vaker èn kleurt het decemberpalet rood en wit.

Dat ik Coca Cola ooit nog dankbaar zou zijn.. Ok dát is de kerstgedachte.

Recept

Kerstsoep
Soep, 30 min., 4/5 p.
Afwas: 2 pannen

Je kunt deze soep prima een dag of 2 van te voren maken.

Je begint met de rode soep. Snij de biet in blokjes en snipper de ui. Verwarm in een soeppan wat olijfolie en fruit de ui. Als het glazig is, gooi je de biet erbij. Na een paar minuutjes giet je er 350 ml water bij. Voeg ook de balsamicoazijn en suiker toe. Kook 30 minuten door, haal van het vuur, pureer en zet de soep weg.

Dan is het tijd voor de witte soep. Hak de sjalot, prei, knolselderij en aardappel fijn. Bak dit in een andere soeppan met olijfolie ongeveer 5 minuten op een rustig vuurtje. Voeg dan de room, wijn, bouillon en mierikswortelpasta toe, breng de soep aan de kook, en laat het op laag vuur een kwartiertje doorkoken. Haal dan van het vuur, pureer en breng op smaak met zout en peper. Deze soep is nu ook klaar.

Knip voor het inschenken van karton de vorm van de kop uit. Wikkel dat vormpje erna strak in folie.

Zorg dat de soep goed warm is, giet het in een maatbeker (schenkt makkelijker) en giet het dan in de kommen met het kartonnen schotje ertussen. Best fijn als iemand je er even mee helpt;-)

Verknip er wat peterselie over en opdienen maar!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.