Kerstmissen als kiespijn, of niet? – (Koekjes van eigen deegroller)

Kerstmissen als kiespijn, of niet? – (Koekjes van eigen deegroller)

Het gejubel van Mariah & Chris Rea, exorbitant veel lampjes, de naaldbehoudende Nordmann, zo’n honderd jaar oud porseleinen kerststalletje waarvan Maria mist, eten tot je heel veel ons meer weegt, een gebreide trui met flikkerende lampjes waarbij Gerard Joling verbleekt, baardkerstballen (ja, mensen: dé kersttrend van 2014) en net iets te lang bovenop de familielip zitten.

Ik hou ervan, ik ben een kerstprooi: een kerstmiss, ik omhels het allemaal met duizend armen.
Wat mij misschien nog wel het meest aanstaat in de decembermaand is die gelaten houding die iedereen erop na houdt: die laissez-faire mentaliteit. Dagelijks is de helft van de mensen die je tegen komt brak van gister of staat op het punt het te worden van de zoveelste kerstbrunch, -borrel, of/en -partij. Het is ook de periode waarin social talk hoogtij viert: “Wat zijn jouw plannen voor de feestdagen? Ga je nog met vakantie? Eten jullie thuis of uit? Nou, dan zie ik je wel bij die-en-die fuif, wat trek jij aan?” Bla, bla, bla… Heerlijk: het gaat nergens over, maar iedereen is blij.

Kan iemand mij uitleggen waarom dit geen leuke periode zou zijn? Dat je met smacht wacht op de kille, feestloze januarimaand waar iedereen de brave burger uithangt met zijn veel te serieuze goede voornemens? Die maand waarin alle joie de vivre is verdwenen met het aftuigen van de inmiddels, toch, verdorde Nordmann? Zelfs een klein woordpuzzeltje leert ons hoe het gesteld is met het sentiment van maand 1: januarelaxed. Dus.

Kortom: geef de volumeknop met Skyradio, the christmas station nog maar eens een zwaai naar rechts, trek je rendiertrui aan en maak een receptje dat over een maand ‘verboden’ is: koekjes! The good old ones: niet te versmaden.

Ik heb ze deze keer met mijn gepersonaliseerde deegroller gemaakt die ik gekregen heb van vriendinnetjes: hoe cool is dat?

Recept

Koekjes voor kerst en erna.
Afwas: 1 beslagkom

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht)

Meng in een keukenmachine of met de hand de boter met de suiker tot een egale massa.

Voeg het ei, citroenrasp, vanillesuiker en vanille (-extract) toe. Meng weer even.

Gooi er dan, beetje bij beetje, de bloem en het zout bij. Wederom mengen.

Wanneer het een goed gemengd deeg is, zet je het een half uurtje weg in de ijskast.

Daarna kun je er koekjes van maken! Met of zonder gepersonaliseerde deegroller;-)

Bak de koekjes in ongeveer 10-12 minuten lichtbruin.
Let op! Het werkt het best als de oven goed voorverwarmd is.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.