Ich habe es gewusst – (bloemkoollinzensalade)

Ich habe es gewusst – (bloemkoollinzensalade)

“Ik ga trouwen!” “Ja? Wat geweldig! Ik wist het!”

Stel nou dat je zo’n reactie krijgt op je mededeling…
Dit is niet zo maar een mededeling. Er staat iets groots te gebeuren, jouw leven betreedt een nieuwe fase, je bent er zelf nog maar amper van bekomen, maar je besluit tóch het grote nieuws te delen.
En dan dus die reactie. Ik heb het dan natuurlijk over het laatste deel, he? Het “ik wist het”-deel.
Ik vraag me ten zeerste af wat die persoon bezielt. Hoe veel thunder kun je op zo’n moment van iemand stelen? Ga er maar eens op letten: je vindt ze overal, het grossiert ervan. En juist in de sociale settings waar je het ‘t minst verwacht, duiken ze op: de “ik wist het”-mensch.
Ze weten zich trouwens bij de meest uiteenlopende vragen te manifesteren, zoals:
“Vooruit, ik blijf vanavond niet saai thuis: ik ga toch met je mee aan de zuip! Hoe gezellig!” “Ik wist het!”…,
“Ik ben zwanger!” “Ik wist het!”…,
“Ik kan het niet langer verborgen houden: ik heb een nieuwe baan!” “Ik wiiiiiist het”…

Wat wil de “ik wist het”-persoon nou precies zeggen? “Je kunt wel zo enthousiast doen met je leuke mededeling, maar mij verbaas je mooi niet, puh!” Zo iets? Of had diegene eigenlijk liever rechercheur willen worden met zijn of haar helderziende gave?
Ik pleit ervoor dat alle “ik wist het”-mensen van deze wereld pas op de plaat maken en voortaan wat bedachtzamer uit de hoek komen. Heel leuk dat JIJ dit al lang had voorzien Sherlock, dikke vette duim, maar het draait nu even niet om jou, dus hou je gedeisd. Af. Koest. Laag.

Als je om iemand te verrassen de keuken in bent gedoken, hoop ik ook voor je dat het niet een “ik wist het”-type blijkt te zijn. Dag verrassing.
Het recept van mijn geroosterde bloemkoollinzensalade is niet bepaald alledaags dus daarmee maak je het “ik wist het”-volk het op zijn minst behoorlijk moeilijk. 

Recept

Geroosterde bloemkool met linzen & granaatappel
Salade/ bijgerecht/ hoofdgerecht, 40 min., 4p.
Afwas: 1 pannetje, 1 bakplaat en 1 saladeschaal, 1 kommetje

– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Snij de bloemkool tot roosjes en daarna in plakjes. Meng in een kommetje 2 el olijfolie, 2 el water, 1 el azijn, 1 tl kerriepoeder en wat versgemalen peper.
– Verdeel de bloemkoolroosjes over de bakplaat, giet de dressing erover en hussel de bloemkool zo, dat alle roosjes geolied zijn. Zet in de oven voor 30 minuten, roer geregeld om.
– Kook de linzen in water met een klein beetje biologisch bouillonpoeder beetgaar. Giet erna af.
– Ondertussen haal je de pitjes uit de granaatappel: lekker therapeutisch klusje;-)
– Maak in een kommetje een dressing van: 2 el tahin (Sesampasta. Niet in huis? Vervang het door 3 druppels sesamolie), 4 el olijfolie, 1 el azijn, 1 el gladde mosterd, 1 el grove mosterd, en ¼ tl chilipoeder.
– Wanneer alles gaar en klaar is, gooi je het bij elkaar in een ruime slabak. Knip er de verse dille overheen, hussel goed door elkaar, breng eventueel op smaak en klaar!
– Wil je de salade uitbreiden? Voeg dan bijvoorbeeld gekookte bulgur en/ of avocado toe.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.