‘i Is wel een beetje zwaar: 32 jaar – (hartige vijgentaart)

‘i Is wel een beetje zwaar: 32 jaar – (hartige vijgentaart)

Moby, Ricky Koole, Ludacris en ik hebben iets gemeen: we vieren 11 september allen onze geboortedag. Raar eigenlijk dat dit een feest waard is, zo bijzonder is het niet; het lijkt me dat we niet bepaald de enige zijn met een verjaardag.
Vroeger was me hierover overigens een compleet andere mening toebedeeld. Toen vond ik mijn verjaardag dermate belangrijk dat ik in juli, terwijl we een maand toefden aan de bloedhete Franse westkust, iedere dag, ieder lid van de familie, minimaal 17 x vertelde hoeveel nachtjes ik nog slapen moest tot de grote dag. Op een goed moment leken de brandende Bordeauxse zon en mijn repeterende verkondiging bij mijn vader zijn kookpunt te hebben bewerkstelligd: om de gemoederen te sussen werd er stante pede een ‘pre-verjaardag voor Kee’ ingelast. Op voorwaarde dat ik tot 11 september mijn snaveltje hierover gesloten zou houden. De aanhouder won in dit geval dus 2 x; prima deal. Terug naar het heden: 32 jaar. Wel een beetje raar. En zwaar. Maar de hele dag depressief, in mezelf neuriënd onder een dikke deken in bed liggen zal niets afdoen aan dit voldongen feit. Er zit dus niets anders op: vieren! Maar hoe? Beyonceetje is me net een paar dagen voor en ik las wat haar aanpak was: ze huurde een week een jacht voor 350.000 dollar. Die prijs was echter wel exclusief benzine, personeel, eten en drinken. Tijdens die week werd ze gespot al hangende over de reling met een flesje Armand de Brignac  à  $650, dus daar zullen nog wel een paar luttele ruggetjes verbrast zijn. Lijkt me dat je van zo’n glaasje bubbels op een boot best misselijk kunt worden. Ik heb al niet zulke zeebenen, daarom kies ik t ó ch voor een andere aanpak.
Taart.
Ik ben niet zo’n zoetekauw, daarom een hartige vijgenblauwekaastaart

Recept

Vijgenblauwekaastaart
Hoofdgerecht, 2 uur (incl. baktijd), 6 p.

Je begint bij het deeg: kneep de bloem, meel, 1 tl zout, 2 tl kerrie, boter en walnoten in een beslagkom tot een kruimelig geheel. Klop de eidooier los en meng dat met 3 el koud water. Ding mengseltje voeg je aan het deeg toe. Dan kneed je het deeg tot bol. Bekleed met dit deeg een ingevette springvorm van +/- 24/26 cm doorsnee. Zet de vorm in de ijskast. Verhit een grote klont roomboter in een braadpan en bak daar de sjalotten in aan, voeg 2 tl kerrie en de blaadjes tijm van 8 takjes toe. Roer dit om tot het gaar is en laat het afkoelen. Klop de eieren met de beker slagroom en de crème fra î che los. Verkruimel hier de kaas doorheen, voeg een snuf zout, ruim versgemalen peper en het uienmengsel toe. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak dan de bodem alvast even; ongeveer 20 minuten. Vul dan de taart met de vulling, leg de gehalveerde vijgen in het mengsel en strooi er wat blaadjes tijm overheen. Bak de taart nu af op 180 graden. Ongeveer 50 minuten tot hij mooi bruin is en de vulling nog een beetje wiebelt. Mooi, machtig en feestelijk!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.