Hussen met je neus ertussen – (de betere bak bulgur)

Hussen met je neus ertussen – (de betere bak bulgur)

Herkent u dit?
Wikkend en wegend voor de kapstok, je gewicht vliegt ritmisch van linker- naar rechterbeen terwijl de seconden van je gehaaste ochtendritueel schielijk wegtikken… 1 conclusie is duidelijk: je moet een TUSSENJAS!

Ja, want van achter je bordje Brinta ziet dat ochtendzonnetje er al verdomd verwarmend uit, maar niets is minder waar. Eenmaal buiten sprint je linea recta terug naar binnen om het uit zijn winterslaap herrezen, kekke leren jakkertje te verruilen voor die dikke dons. Je twijfelt zelfs nog even over handschoenen, de ja of de nee.
Pfff… Het is heerlijk dat de lente voor de deur staat, maar ik word toch ieder jaar weer overvallen door dit stylingdilemma. Uiteraard lijkt de oplossing simpel: koop een zo’n tussengeval. Maar meestal tegen de tijd dat ik daar aan toe kom, stijgt het kwik en verdwijnt deze kwestie als sneeuw voor de inmiddels warme lentezon.
Mannen zullen sowieso niet weten waar ik het nu over heb en ik vraag me ook af waar ze het bij onze westerburen over hebben: in between jacket?
Tja, trillen of transpireren. That’s the question.

Bij gerechten is het precies hetzelfde. Door de langere, lichtere dagen ben ik stamppot met knolselderij en pastinaak nu wel beu en komen salades weer meer in mijn vizier. Maar niet van dat lichte konijnenvoer met 3 ingrediënten waarbij ik na 4, 5 minuut een reep chocola wegwerk om de ronkende leegte in mijn maag te verdoezelen.
Daarom hier een tussenmaal: de betere bak bulgur.

Aan bulgur kun je werkelijk alles toevoegen van jouw gading. Ik kies voor groen deze keer, maar experimenteer er gerust op los. Heerlijk ’s avonds en een restje neem je mooi mee als lunch de volgende dag.

Recept

De betere bak bulgur
Lunch/ bijgerecht/ salade, 25 min., 4p.

– Kook de bulgur zoals staat vermeld op de verpakking in water en 1 el biologische bouillonpoeder. Zodra het klaar is, giet je het af (als er nog vocht over is) en laat je het afkoelen.
– Snij de komkommer en bleekselderij in kleine blokjes en de olijven in plakjes. 
– Snij de haloumi in plakjes en grill aan weerszijden in een hete grillpan.
– Kook de doperwten kort in kokend water: 1 minuutje, zodat ze mooi groen blijven.
– Gooi alle ingrediënten in een ruime kom en rasp erboven de schil van de gewassen limoen. Knip ook met een schaar de kruiden erboven fijn.
– Meng er dan doorheen: 4 el olijfolie, als je hebt een scheutje notenolie (bijvoorbeeld hazelnoot), 2 druppels sesamolie, 2 el witte wijnazijn, versgemalen peper en een snufje chilipoeder. 
– Goed mengen en opdienen met de haloumi erbovenop. De salade wordt al zout door de bouillonpoeder, maar voeg naar smaak vooral iets toe.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.