Hi, ha hash – (Keetje’s pureetje)

Hi, ha hash – (Keetje’s pureetje)

Iemand typt een grap. Antwoord jij dan ‘hihi’, ‘hehe’, of ‘haha’?
Het is me nogal een afweging.
Bij de keuze voor ‘hihi’ verbeeld ik me een soort braafste meisje van de klas met twee keurige paardenstaartjes die heel stiekem in haar knuistjes gniffelt. Óf een hinnikend tekenfilmpaard met van die grote tanden, à la Jolly Jumper.
‘Hehe’ is veel geniepiger. Als jouw duimen dit voorttoetsen ben je sowieso aan het roddelen. Over je baas, je ex of de achterlijke broek met oranje ananassen van die semi-goeie vriendin. Overigens, als je te lui bent om je vinger iets langer ingedrukt te houden voor de accent grave, zou je dit natuurlijk ook kunnen interpreteren als ‘hèhè’. Als in: gutgut, mevrouw snapt de grap ook eindelijk een keer. Maar zo beschouw ik het zelden.
Ten slotte geniet ‘haha” mijn voorkeur: dit evenaart immers ook het geluid van een echte lach. Ik vind deze versie ook de meest vrolijke van de drie. Wat toch de essentie is bij het maken van een grap.
Bij mij draagt iemands keuze onomkeerbaar bij aan mijn beeldvorming. Ik kan het gek genoeg niet uitschakelen. Zo ook in de volgende situatie waarbij ik ooit begon te appen met een leuke jongen. We hadden 1 keer een drankje gedronken en dat was gezellig geweest. In de dagen erna appten we er vrolijk op los, tot ik op 1 van mijn hoogstwaarschijnlijk supergeestige opmerkingen het volgende antwoord ontving: “hihi”. Tja de potentiele date galoppeerde ineens als braafste veulen van de klas door mijn verbeelding. Bedankt en tot sinas.
Fascinerend wat taal kan doen. Dat zelfs een paar klinkers binnen dezelfde taal, binnen dezelfde subcultuur, binnen dezelfde leeftijdscategorie zo’n verschil kunnen maken. Had meneertje 2 a’s gebruikt, dan had ik misschien wel met hem voor het altaar gestaan…
Als ik zeg ‘hash’, dan denk jij wellicht aan een hallucinerend goedje. Maar okee, je bent op een kookblog dus dan kun je ook denken aan de Engelse vertaling voor hachee of ragout. Ik wil eigenlijk gewoon mijn meest favo pureetje met jullie delen en  als ik het hash noem, dan allitereert het leuk. Bij deze.

Keetje’s pureetje

Bijgerecht, 20 min., 4p.

– Schil de zoete aardappel, knolselderij en wortel en snij in kleine blokjes.
– Gooi alles in een pan en zet op met een kleine laag water. Zodra het kookt draai je het vuur laag en laat je het koken tot het gaar is; ongeveer 15 minuten.
– Giet het kookvocht in een glas (dit is afgekoeld echt een superlekker drankje!)
– Gooi er nu bij: roomboter, olijfolie, grove mosterd, peper en zout.
– De puree is nu al heel lekker (proef maar even) maar je kunt hem nog kleurrijker en gezonde maken met iets groens erdoor als: spinazie, rucola of zoals ik deze keer: raapstelen.
– Zet daarvoor de puree nog even op het vuur terwijl je de groene groente erdoor roert. Zodra het geslonken is, is de puree klaar. Beetje kaas erover en a table!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.