Het goedste paasreceptje – (oeuf avocado)

Op mijn 11e ben ik verhuisd. Die periode is me niet in de koude kleren gaan zitten: afscheid nemen van het ietwat bekakte Oosterbeek, nèt voor de coole bovenbouwreis en eindmusical de school verlaten, dat prachtige oranje-bruine hockeytenue afdanken en mijn zuurstokroze zolderkamertje alleen achter laten.

Bovenop de malaise van het vertrek kwam ook nog de misère van de nieuwe start. In Zutphen om precies te zijn. Ik moest wennen aan het feit dat iedereen daar tussen de middag warm eet, ondervinden dat mijn broer, die vanwege zijn Beatles-manie zijn haar enkele millimeters over zijn oren had hangen, voor meisje werd aangezien en een nieuwe taal leren. Zutphens.

Als het binnen iets te warm wordt, doet men daar namelijk even de deur ‘los’. Of ’t raam. En wanneer je volgens de laatste modetrend bij de plaatselijke, en enige, broekenboer een nieuwe spijkerbroek op de kop hebt getikt, kun je de klok erop gelijk zetten dat je de volgende reactie krijgt: “Och, kieeek! Haje soms een nieuwe spiekerbox? Das mien kats ‘n mooie, wat ’n gek zeg!”

Voor mijn zusje die nóg jonger was en ook nog eens dyslectisch, was dit ook behoorlijk acclimatiseren. Niet in de laatste plaats omdat ik er hoogstpersoonlijk een schepje bovenop deed. Op de eerste dag van ons Zutphense leven verkondigde ik met mijn wijze wipneus namelijk dat men in Zutphen, volgens een eeuwenoude traditie, de overtreffende trap van goed, graag, veel en weinig, regelmatig dient te gebruiken. Dus als je de woorden goeder, grager, veelst en weinigst maar veelvuldig gebruikt, heb je binnen no time nieuwe vrienden.

Van je familie moet je het hebben.

 

Aan de keukentafel was zij ook dikwijls een makkelijke prooi. Zoals bij onze compleet uitgemolken ‘ei-grap’. Er was altijd wel 1 paljas die na het leeg eten van zijn gekookte ei, de schaal omkeerde, terug op het eierdopje zette en voor nieuw aan dat kleine onschuldige meisje probeerde te slijten. Keer op keer met succes. Ai.

 

Doordat Pasen voor de deur staat, loopt het water me al in de mond bij mooie recepten met ei. Mijn old time favourite: ‘Ei in een kopje’, maar ook deze nieuwe. Een soort oeuf cocotte, maar dat anders. Heel simpel en echt het proberen waard!

Recept

 

Oeuf avocado

Ontbijt/ hapje, 25 minuten (incl. Baktijd), 1 p.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de avocado over de lengte doormidden en verwijder de pit met een mes. Hol met een lepel de avocado een beetje uit; verwijder ongeveer de helft van het avocadovlees, afhankelijk van de grootte van je ei.

Bekleed met een paar plakjes kaas de holte (je kunt de kaas ook vervangen door een klodder crème fraîche).

Verdeel dan een snuf kerrie, peper, zout, chilipoeder en 3 druppels worcestersaus over de holte. Breek erna het ei open en leeg het in de holte. Strooi er dan nog een minibeetje kerrie en chili over heen en zet in de oven. Na ongeveer 20 minuten is het ei gaar en niet te hard, maar dat verschilt per oven dus houdt het goed in de gaten. Een paar druppels balsamicoazijn erover en klaar!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.