(H)eet – (ceviche)

(H)eet – (ceviche)

Moeder natuur heeft besloten september in cognito 2013 binnen te laten sluipen: haar imago van herfstmaand heeft zich gelukkig nog niet gemanifesteerd. Dit stelt me in de gelegenheid om nog maar eens met een zomers gerecht op de proppen te komen. Hoe typeert zich eigenlijk een gerecht dat in de smaak valt wanneer je je loom, halfgaar voortbeweegt en als je hoofd ziedend op je romp balanceert?
Het voelt paradoxaal dat op de warmste plekken van deze globe men nog hetere gerechten naar binnen schuift. De verklaring daarvoor is echter simpel: het is een gevolg van de evolutionaire struggle for life tussen de mens en bacteriën. Hoe warmer een land, hoe bederfelijker het voedsel en des te sterker de specerijen en kruiden die worden gebruikt om die eencellige vriendjes de nek om te draaien. Knoflook, uien, piment en oregano blijken het best te zijn: ze doden álle bacteriën. Tijm, kaneel, dragon en komijn doden 80 procent, Spaanse pepers en chilipepers 75 procent. Witte en zwarte peper, gember, anijs, selderie en citroensap belemmeren maar een kwart van de bacteriën in hun groei. Dus: gezien de tropische weersvoorspellingen doe ik er het best aan een pittig maal op het menu te laten pronken, zoveel is duidelijk. Maar valt dat wel in de smaak? Of iemand van pittig eten houdt schijnt te worden bepaald door je persoonlijkheid. Uit onderzoek is gebleken dat zogenaamde ‘sensatiezoekers’ maaltijden lekkerder beginnen te vinden wanneer het brandende gevoel in de mond toeneemt, waar burgerlijke huismusjes hun bestek al snel horizontaal op hun bord leggen. Bij mij rijst meteen de vraag: welke struggle for life wordt een muurbloem die in Al Aziziyah, Libië (warmste plek ooit gemeten: 58 ° c) ter wereld komt in de schoot geworpen? Maar dat geheel terzijde..
Welnu, hier een gerecht voor de thrillseekers onder ons. (En als je iets minder thrill seeked: de rode peper kan tegenwoordig prima vervangen worden door een uurtje ijskast)

Ceviche asian style.

Recept

Ceviche asian style
Voorgerecht/ snack, 2 1/2 uur (incl. voorbereiding), 4 p.

Springrolls

Snij de vis in gelijke blokjes van ongeveer 2 cm.
Pers de limoen uit en voeg aan het sap de volgende ingrediënten toe: de fijngesneden rode peper, geraspte gember, 2 el vissaus, 1 tl suiker, 4 druppels sesamolie, een geplette teen knoflook, rode ui in ringen, een scheutje olijfolie en wat versgemalen peper. Roer dit mengsel om en voeg de visblokjes toe. Dek af en zet in de ijskast voor minimaal 30 minuten en maximaal 2 uur. Het zuur uit de limoen laat de eiwitten van de vis stollen, dus hoe langer je hem marineert, hoe gaarder de vis wordt. Kijk vooral af en toe even hoe de vis erbij ligt.
Snij ondertussen de komkommer en de gele paprika in reepjes, de radijs in plakjes en de koriander in snippers. Wanneer jij de vis perfect vindt, moet je een beslissing maken. Makkelijk of minder makkelijk:  ò f je gaat voor de salade,  ò f je kiest voor de springrolls.

Salade

Neem een grote sla-bak en meng daarin de uitgelekte vis en alle andere    ingrediënten. Breng op smaak met een beetje olijfolie, zout & peper. Strooi er uiteindelijk de kokosrasp (niet te veel!) en pinda’s overheen.
Springrolls Zet 1 droog bord en 1 bord met een laagje warm water klaar. Haal een rijstvel door het warme water en leg het daarna op het droge bord. Vul dan het midden van het vel met een beetje van de uitgelekte vis, de groenten, koriander, pinda’s en kokosrasp. Zorg dat je van de rand minimaal 2 cm ruimte overlaat. Klap dan de 2 zijkanten naar binnen, klap de onderkant van het vel over de vulling en rol hem naar boven op. Oefening baart kunst, zeg maar;-) Je kunt de rolletjes in zijn geheel of schuin doorgesneden serveren.
Klaar!
NB: Ben jij een liefhebber van ceviche? En heb je gister iets te ver in het glaasje gekeken? Dan daag ik je uit: waag je eens aan ‘Tigers milk’; de in een glaasje geserveerde overgebleven ceviche-marinade met een scheutje wodka. Daaag  katertje!
Tip: de witvis is goed te vervangen door garnalen.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.