Hamburgerlijke stand – (easy bataatburger)

Hamburgerlijke stand – (easy bataatburger)

‘Nutella’ is geen kindernaam, en daarmee pasta, ehh, basta. Aldus het oordeel van een rechter in het noorden van Frankrijk.
Deze uitspraak volgde op een ambtenaar van de burgerlijke stand die weigerde een kersvers meisje in te schrijven met de naam van het Italiaanse hazelnootsmeersel. Ik stel me zo voor dat de beste man in goedkoop, slechtzittend pak achter zijn deskje plots een visioen voorbij zag flitsen waarin het arme kind over een aantal jaar op het schoolplein werd uitgemaakt voor ‘afgelikte boterham’. Daar moest hij een stokje voor steken. 

Ik was niet op de hoogte van de macht die een ambtenaar van de burgerlijke stand blijkbaar heeft. Ook niet van het feit dat de eerste drie letters van de merknaam in kwestie verwijzen naar het hoofdbestanddeel van het goedje. NUTella… Maar dat laatste geheel terzijde.
Dat de macht van de burgerlijke stand in de rest van de wereld ook omvangrijk is, blijkt wel uit de beursgang van hamburgerketen Shake Shack afgelopen week. Ze krijgen een beurswaarde van een slordige 560 miljoen dollar en behoren daarmee tot de pijlsnel groeiende zogenaamde ‘fast-casual’ ketens, die in 1 woord ‘hot’ zijn. Je moet er tientallen minuten langer in de rij staan en je betaalt er het driedubbele, maar daarvoor krijg je dan ook biologisch vlees van, meestal, lokale producenten. En dat is wat men nu wil.
Ook in Amsterdam valt te bespeuren dat het goed gesteld is met de hamburgerlijke stand: ieder noodlijdend etablissement wordt nieuw leven in geblazen door er bammetjes met vlees te gaan verkopen. De één nog biologischer dan de ander, vanzelfsprekend met huisgemaakte friet en geld speelt geen rolex. Thrill Grill, Burgerlijk, Burgermeester en het binnenkort te openen Ellis Gourmet Burger: als zoete broodjes vliegen de hambo’s daar over de toonbanken.
Kan iemand me vertellen waarom? Begrijp me goed: ik heb niets tegen een appetijtelijke hamburger, helemaal van goede en lokale oorsprong. Maar waarom zo veel tenten tegelijk? Op Wallstreet werd al gesproken over de angst voor een ‘burgerbubble’.
Voor je het weet worden burgers burgerlijk, blijven we zitten met talloze burgerbars en snakken we naar de oude vertrouwde boterham met… Hazelnootpasta.

Je hoeft ’t huis helemaal niet uit voor een smakelijk burgertje. Volg daarvoor dit supersimpele recept. 

Recept

 

Easy bataatburgers

Hoofdgerecht/ lunch/ hapje, 20 min., 4p.
Afwas: 1 pan, 1 beslagkom

 

Schil de zoete aardappelen en rasp ze erna boven een ruime beslagkom. Meng er dan het volgende doorheen: de koriander, bosui, de witte bonenprak, rode peper, rasp van 1 limoen, sap van een halve limoen, vissaus, sojasaus, sesamolie, verse gember, sesamzaad, paneermeel, ei.

Kneed de boel goed door elkaar en vorm er burgers van: klein of groot, wat jij wil.

Bak ze in de koekenpan met een ruime klont roomboter aan weerszijde goudbruin.

Lekker met een sausje van yoghurt, wasabi en een scheutje olijfolie. Op een broodje, met huisgemaakt friet… Of niet!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.