Hallo umi! – (Grillsalade met aubergine en halloumi)

Hallo umi! – (Grillsalade met aubergine en halloumi)

Ik ben bang dat mijn moeder verslaafd is.
Waaraan is echter moeilijk te zeggen. Zij heeft namelijk zo haar ‘fases’. Zo’n fase houdt in dat een bepaald voedingsmiddel in huis móet zijn. Maar dat niet alleen. Piep, piep, pieeep.. klinkt de achteruitrijdende vrachtwagen waarmee de benodigde, belachelijke hoeveelheden aangesleept worden. Maar ho, stop! Niet voor lang, voor je het weet is het weer vol-le-dig passé, weg ermee.

 

Een kleine greep:

·       Van die kleine reepjes butterscotchmelkchocolade, per vijf verpakt in zo’n okergele wikkel van Albert Heijn. Alle vijf smolten als sneeuw voor de zon.

·       Rookvlees bleek mager te zijn: hoppp, ieder onsje haalde de boterham niet eens, die at ze zo uit het vuistje.

·       Toen smaakjesthee een vlucht nam: per week minimaal 2 pakken sinaasappelthee in de kar.

·       De dokter adviseerde om eens aan een alternatief voor koeienmelk te denken voor haar liters matineuze koffie verkeerd: treeën sojamelk werden ingeslagen.

·       Lichtblauwe (en dan ook echt alleen de LICHTblauwe!) Sportlife kauwgom. Niet per pakje, maar even langs de Makro voor een grootverpakking.

·       Snoepen bleek toch niet altijd zo heel erg gezond (huh?), dus daarom werd de overstap van ‘gewone’ drop naar Panda drop gewaagd. Iedere avond één pak, schoon op.

·       Naast haar grenzeloze zoetigheidmanie, moest er tegen vijven ook geborreld worden.  Zakken naturel frietjes, krek snek (kennen jullie deze nog, nog, nog?) en pretzels met blokjes kaas werden verslonden.

 

Begrijp me goed: je moet niet denken dat je haar nu nog kan bekoren door met bovenstaande boodschappenlijst voor haar deur te staan. Daar haalt ze linea recta haar neus voor op: “Wat een troep!”
Dit is dus één en dezelfde persoon.

Verder zijn er ook een paar blijvertjes. Niet uit haar leven weg te denken. Deze vrienden zijn vrienden voor het leven en deze verdienen dan ook haar massale steun:

·       Bergen roomboter, liefst gezouten.

·       Chocolaaaaa. Het schijnt dat het gezond is?

·       Oude kaas, als het kan overjarig, met van die zoutkristallen.

·       Rode Chileense wijn. Ja, of dessertwijn. Waar komt die hoofdpijn toch vandaan ’s ochtends?

·       Haar vader was apotheker dus het is haar met de paplepel ingegoten: drop, drop, drop.

Ieder heeft zo zijn smaak. En er is niets leuker dan hierover te twisten! Wat vind jij lekker, waar walg je van? Waar mag ik je ’s nachts voor wakker maken, waarom leef jij voor balkenbrij en waarom klopt jouw hart sneller bij het zien van een tempehburger? Die eigenzinnige smaakpapilletjes die op hun zorgvuldig gekozen moment een temperamentvol tango’tje inzetten: fascinerend!

Herken je het? Ik heb het nu met Halloumi: ik zit nogal in een ‘hallo-umi-fase’. Het is een Griekse kaas gemaakt van geiten-, schapen- en soms een beetje koeienmelk. Die ziltigheid, dat korstje na het grillen: onweerstaanbaar. Waar haal ik een grootverpakking? Oops.. Ben ik nu verslaafd?
Hier nog maar eens een receptje ermee.  Grillsalade met aubergine en halloumi.

Recept

Grillsalade met aubergine en halloumi. 
Bijgerecht/ voorgerecht, 30 min., 4p.

– Zet de grillpan op hoog vuur en laat goed heet worden.
– Snij intussen de aubergine en de halloumi in plakken.
– Grill eerst de halloumi aan weerszijden mooi bruin.
– Klop in een kommetje een stuk of 5 lepels olie los met (gerookt) paprikapoeder en chilipoeder. Met een kwastje bestrijk je weerszijden van de plakken aubergine. Zodra je klaar bent met de halloumi, grill je alle aubergine.
– Snij de watermeloen en de gewassen komkommer in kleine blokjes en scheur de gewassen de sla iets fijner.
– Schep alles door elkaar en giet er royaal olijfolie, een lepel of 4, en azijn over. Breng op smaak met de peper, zout en eventueel nog wat chilipoeder.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.