Geen spelt tussen te krijgen – (speltsalade + kastanje)

Geen spelt tussen te krijgen – (speltsalade + kastanje)

Na bijna een half jaar op z’n zetel verschijnt volgende week eindelijk de eerste beeltenis van Willempie op onze 2 euromuntstukken, aldus de Koninklijke Nederlandse Munt. Ze laten daarbij ook weten dat het ontwerp pas volgende week bekend gemaakt zal worden. Dat geeft mij de gelegenheid nu, op de valreep, de werknemers van de Munt aan te raden de komende dagen op hun qui vive te zijn. Hun Italiaanse collegaatjes hebben namelijk afgelopen week een beetje zitten slapen: in de productie van de eerste medaille met de afbeelding van Paus Franciscus is een klein foutje geslopen. Op de medaille staat de naam Jezus gespeld met een ‘L’ aan het begin. De munt moet de start van het pausdom van Franciscus in de verf zetten… Een goed begin is het halve werk, zeg maar. Dit zegt wel iets over het poppenkastgehalte van het Vaticaan: of er op dat monopoliemuntje nou een ‘L’ of een ‘J’ staat; een kniesoor die er op let. Jammer wel dat lesus in het latijn geen betekenis heeft, het was geestiger geweest als ze die beginletter helemaal weg hadden gelaten. Esus is de Keltische God van de handel. Ik had de gezichten van de Vaticaanse Jan Klaassen en Katrijn dan wel eens willen zien.

Genoeg over iets dat verkeerd is gespeld. Tijd voor een recept met spelt.
Spelt is ‘in’. Momenteel lees je op het wereldwijdeweb over spelt niets dan goeds. Zo zou het beter voor de lijn zijn. Als je er stellig in gelooft werkt het misschien, maar bewijs is nergens te vinden. Wel is het erg gezond. Met het veredelen van tarwe is het minder voedzaam geworden: een calorie afkomstig uit tarwe bevat nu minder bouwstoffen dan vroeger. Bij spelt is dit niet het geval. Daarnaast wordt spelt tot nu toe alleen gebruikt door bakkers die geen onwelkome toevoegingen in hun deeg gebruiken. Gezonder, maar vooral erg lekker!
Herfstige speltsalade met paddenstoelen en kastanje.

Recept

Herfstige speltsalade met paddenstoelen & kastanje.
Hoofdgerecht, 20 minuten, 2 p.

Kook 100 gram spelt zoals staat vermeld op de verpakking.
Snij met een scherp mes een kruis in de bovenkant van iedere kastanje: mind your fingers. Leg ze in een ovenschaal en laat ze een kwartier in een oven van 200 graden poffen. Als ze allemaal gepoft zijn, zijn ze klaar. De schil kun je er het best afhalen als ze nog heet zijn. Verkruimel de kastanjes en bak ze in een beetje olijfolie goudbruin. Zet dan weg. Snij de paddenstoelen en de ui fijn. Bak dit aan in een klont roomboter: eerst op hoog vuur, na een minuutje op laag vuur totdat al het vocht is verdwenen en de paddenstoelen bruin kleuren. Maak een dressing van mosterd, olijfolie, azijn en honing. Meng de afgekoelde spelt met de peterselie, rucola, zoveel dressing als jij wilt, zout & peper. Maak een bord op met het speltmengsel, de gebakken paddenstoelen, kastanjes en een paar plakjes vijg. Serveer eventueel met gegrild, om in de sfeer te blijven –spelt – , brood.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.