Francofielgoodmovie – (simpele appel/peerfrangipanetaart)

Francofielgoodmovie – (simpele appel/peerfrangipanetaart)

(Pssst… WINACTIE: Wil jij gratis uit eten? Dat kan! Zie hieronder..)

Ik hou van:

·       Ontbijten aan een krakkemikkig terrastafeltje, bij de doorbrekende waterige zon met een café au lait & een pain au raisins,

·       De zilte smaak, romige substantie en, sòms, de geur van een grote houten plank vol Mont d’or, Roquefort & Crottin de Chavignol,

·       Mijn keukentje volgestauwd met Le Creuset, Opinel en Duralex,

·       Een uitpuilende voorraadkast met mijn redders in nood: Maille mosterd, Amora mayonaise & Fleur de Sel de Guérande,

·       M’n radiootje die mij de klinkende klanken van Charles Aznavour, Patrick Bruel & Johnny Hallyday toezingt,

·       De langs de verlaten snelweg gelegen, veel te grote, koude en onpersoonlijke Auchan, Carrefour & E.Leclerc,

·       De lekkerst ruikende douchegel van de hele wereld voor maar € 2,13 (le Petit Marseillais),

·       De rust en ruimte om er met minimaal 130 km/u door het landschap te suizen,

·       Het romantische krulhandschrift dat iedere inwoner lijkt te hebben,

·       De vanzelfsprekendheid waarmee wijn water vervangt,

·       Het kwetterende getrompetter van de Marseillaise,

·       L’ascenseur, j’en ai ras le bol, je t’enbrasse, deux chevaux…

 

Kortom: j’aime la France!

 

Ok, ok, ik geef toe dat die pens-, hersen- en met-veel-te-dikke-brokstukken-paté-etende, met-hun-opdringereige-linker-knipperlicht-op-de-linkerbaan-blijven-rijdende en geen-woord-over-de-grens-wíllen-kennende Sébastien en Dieudonnée soms ietwat chauvinistisch uit de hoek kunnen komen. Maar hé: als jij bovenstaand rijtje op je conto kon schrijven, was jij misschien ook wel even een klein momentje buiten je espadrille gaan marcheren.

Het zijn vooral de culinaire aspecten die me fascineren. Ik heb in mijn leventje een aantal keer in een sterrenrestaurant mogen eten. 18 gangen, waarvan 8 amuses, voorafgegaan door nog eens een amuse van een amuse met een stipje van dit, een minuscuul dotje van dat en een pieterpeuterig snufje van zus. Een ware belevenis. Een ware belevenis ook om na 18 gangen met honger buiten te staan..

En als ik dan de drie-gangen-formule van een Franse, doordeweekse bistro voorgeschoteld krijg, met een simpele salade verte, een stuk perfect gegaarde cabillaud met Hollandaisesaus en een tarte aux pommes, merk ik dat ik zó veel gelukkiger word! Mijn portemonnee ook overigens;-)

 

Heb jij nou ook last van opspelende francofiele neigingen, dan heb ik daar een aardig receptje tegen: duik bij ernstige oprispingen eens in de Franse cinema. Juliette Binoche, Marion Cotillard, André Dussollier: een feest voor oog en oor.
Een feelgoodfilm die ook prima als remedie kan fungeren is The Hundred-Foot Journey (geproduceerd door o.a. Oprah Winfrey). Het water loopt je niet alleen in de mond door de prachtige beelden van alle Franse gerechten, ook zal je kennis maken met je persoonlijke ‘indianofiele’ neigingen door de kleurrijke scenes met Indiase appetijtelijkheden. Dat alles geserveerd door Helen Mirren, die dat met haar gedistingeerdheid verrukkelijk doet. Om honger van te krijgen.

Maar de grote vraag rijst dan natuurlijk: wat eten we bij deze film? Iets zoets ongetwijfeld. Ik heb, gezien de film, met mijn Indiase kookboek in mijn handen gestaan, maar in appeltaart met garam masala had ik dit keer gek genoeg geen zin. Dan maar een ouderwets Frans appel- of perentaartje, zonder poespas, wel onweerstaanbaar.

Èn, tot slot, ook goedkoop omdat de prijs van de appels en peren door de Russische boycot is gehalveerd!

 

Simpele appelfrangipanetaart, die ook met peer heerlijk is.

Ps loop jij na het zien van de film nou ook over van de honger, maar heb je geen zin om te koken? Laat mij dan weten wat jouw favoriete Franse gerecht is en onder de reacties verloot ik 5 VVVdinercheques ! (http://vvvdinercheque.nl/) Kun je lekker buiten de deur eten op diverse pekken! Waar wacht je nog op!?;-)

Recept

 

Simpele appel/peerfrangipanetaart, die ook met peer heerlijk is.

Nagerecht/ snack, 20 minuten bereiden + 1 uur baktijd, 6-8p.
Afwas: 1 beslagkom, keukenmachine, 1 taartvorm

 

Voor het deeg kun je kiezen tussen twee opties. Simpel: bladerdeeg. Of iets minder simpel: zelf deeg maken, niet moeilijk kost alleen wat meer tijd.

 

Verwarm de oven voor op 190 graden celcius.

 

Eventueel: deeg.

Doe de bloem, boterblokjes en suiker in een beslagkom en kneed met je blote handjes tot een kruimelig deeg. Voeg dan de eigelen toe en kneed verder tot een gladde bal. Als het te kruimelig blijft, voeg dan een eetlepel water toe. Rol de bal in folie en zet in de ijskast voor minimaal een half uur.

 

Frangipane.

Meng de boter en suiker met je handen of keukenmachine tot je een luchtig mengsel krijgt. Voeg dan één voor één de eieren toe, blijf mengen en gooi tot slot de amandelmeel, bloem, inhoud van het vanillestokje, citroenschil en een snuf zout erbij. Stop met mengen als het een egaal geheel is geworden.

 

Vet een lage ovenschaal in en strooi er dan een beetje bloem over. Rol je deeg zo dun mogelijk uit op een bebloemd aanrecht en bekleed de schaal dan gelijkmatig met het deeg. Geen stress als het uit elkaar valt! Je kunt het prima stukje bij beetje erin plakken, zorg er wel voor dat er geen gaten in de bodem en rand zitten en dat het deeg overal even dik is. Verdeel dan de frangipane gelijkmatig over het deeg.

Schil de appels of peren, snij ze doormidden, ontdoe ze van de kern en snij ze in dunne plakjes. Zo kun je de halve vrucht in één keer in de frangipane duwen.

Bak de taart in 50 à 60 minuten af tot hij mooi goudbruin is.

Als ‘ie klaar is nog even wachten: hij is afgekoeld het lekkerst.

 

Prettige voorstelling!

 

Btw: hier past zekersteweten een glaasje appelcider of dessertwijn bij!

Boodschappenlijst



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.