Fair-van-mijn-wiegshow – (stoofu)

Fair-van-mijn-wiegshow – (stoofu)

Prinses Amalia is mijn oud-huisgenootje.
Mijn wieg stond namelijk, net zoals die van Aam, ook in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.

Soms vraag ik me af wat de locatie van mijn wieg betekend heeft voor de loopt van mijn verdere leven.

Neem nou de 150.000 vluchtelingen die het afgelopen jaar uit de wateren bij Italië zijn gevist. Hun wieg stond duidelijk op een andere plek. Een plek die ervoor zorgt dat ze een paar jaar later geen andere uitweg zien dan op hoop van zegen, met veel te veel lotgenoten, op een gammel bootje stappen: toekomst onbekend, maar alles beter dan dit.
Sophie Hilbrand neemt in haar nieuwe tv-programma ‘Wij Zitten Vast’ een kijkje achter de gesloten deuren van een jeugdinrichting. Deze bewoners zijn hier niet zomaar terecht gekomen: ze hebben heel wat op hun criminele kerfstok. Maar dat niet alleen. Aan het begin van het criminele pad stond namelijk hun wiegje op een plek die alles behalve gezellig was. Dan ben je er dus domweg voor in de wieg gelegd…

En als we het dan toch over de plaats van je wieg hebben. Wat valt er te zeggen over de gevolgen van een babybedje in een vuilcontainer in Amsterdam-west? Ai.

Ik vind dat mensen als Amalia en ik zich verplichten om eens in de veel tijd stil te staan bij de plaats van je wieg. Dat het alles behalve vanzelfsprekend is, dat je gezegend bent en dat je begrip moet opbrengen voor de, misschien niet zo heel handige, daden die het gevolg zijn van iemands wieglocatie.

 

In het Zuid-Afrikaanse West-Kaap stond de wieg van Marcia May. (zie foto onderaan)
Armoede, weinig onderwijsmogelijkheden en slechte arbeidsomstandigheden zijn in die wijnstreek al jaar en dag de normaalste zaak van de wereld. Maar Marcia May is een van de eerste twee die in 2008 een studiebeurs ontving zodat ze kon doorstuderen. Deze beurs is tot stand gekomen door de Fairhills Association: een Fairtrade organisatie die, door middel van de Fairtrade ontwikkelingspremie, betere arbeidsomstandigheden voor de boerengezinnen, maar ook hoger onderwijs, mogelijk maakt. Hoe fantastisch is dat?! Hieruit blijkt dus dat alle zwangere moeders niet en masse naar Den Haag moeten komen om daar hun bevalling in te zetten, maar dat we met een beetje goede wil veel meer positieve wieglocaties kunnen creëren! Het is ook nog eens doodsimpel: jij hoeft er in de supermarkt alleen maar even voor te zorgen dat je te het Faitrade logo in je mandje gooit.

 

Ik schrijf dit fairhaal in het kader van de Fairtradeweek die afgelopen week plaats vond. Een hele rits eerlijke producten waren lekker heel even in de bonus. Nu is dat niet meer zo, maar dat is natuurlijk veel beter! Want realiseer je dat die paar stuivers die je meer betaalt dan voor de huismerkbuurman uit het schap, komen ten goede aan een wieg van iemand als Marcia May.
Ik ben daarom meteen naar de winkel gesneld om de wijn die afkomstig is uit Marcia Mays’ hometown in te slaan. Een prima merlootje. Voor door de week op de bank met een dik vest en wollen sokken aan of voor de mijn overheerlijke, herfstige vegastoof met kaneeltofu: stoofu dus.

Recept

Stoofu

Hoofdgerecht, 1 uur, 4p.
Afwas: 2 borden, 1 pan, 1 koekenpan

 

Snipper de ui en knoflook en hak alle groenten in gelijke dobbelsteentjes.

Zet een ruime braadpan op hoog vuur en laat +/- 3el olie/ boter smelten. Zodra het warm, is voeg je de ui en knoflook toe. Als het glazig is kan kunnen alle groenten erbij.

Onder regelmatig omscheppen voeg je de kruidnagel, laurier, tijm, bouillonpoeder, tomatenpuree, Dijonmosterd en versgemalen peper toe. Wanneer alles goed gehusseld is, blus je af met de wijn en water. Zet het vuur laag en laat met de deksel op de pan sudderen tot het gaar is: minimaal 45 minuten. Haal na 40 minuten de deksel eraf zodat de saus iets indikt. Als je dit wil bevorderen kun je ook een eetlepel meel toevoegen. Als laatst voeg je klont roomboter toe: wordt ’t lekker romig;-)

Tijdens het stoven van de groenten kun je de tofu maken.

Snij daarvoor de tofu in plakken, leg ze tussen keukenpapier en druk stevig aan zodat het vocht eruit loopt. Herhaal dit een aantal keer. Snij de plakken dan in reepjes en veeg ze nog 1 keer af met papier.

Klop een ei los op een diep bord en leg de blokjes hierin. Een plat bord bedek je met meel, een beetje peper & zout en kaneel. Haal alle blokjes na het eimengsel door de bloem.

Laat in een koekenpan 2 cm olie goed heet worden.

Wil je checken of het heet genoeg is? Hang dan een takje van een kruid dat je hebt liggen, zoals peterselie, door de olie. Gaat het spetteren? Dan is de olie heet genoeg!

Bak de blokjes, in 2 porties, goudbruin en laat ze ten slotte even uitlekken op keukenpapier.

 

Haal voor het opdienen de tijm en laurier uit de groenten.

Serveer met de tofu en een beetje verse fijngesneden peterselie.

Als je wil kun je er aardappel-/ knolselderijpuree of wilde rijst bij maken.

 

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.