Dit gerecht brengt u en anderen rondom u ernstig genot toe – (muliveggi-paella)

Dit gerecht brengt u en anderen rondom u ernstig genot toe – (muliveggi-paella)

“Als je tot je 18e niet rookt, krijg je je rijbewijs”
Ik weet nu niet of ik de toenmalige kennisgeving van mijn ouders als een pedagogisch hoogstandje of als omkoperij moet bestempelen. Helemaal gezien het effect: Mijn grote zus was dikwijls omgeven door een nicotinewalm, betrapte ik soms half hangend uit het zolderraam terwijl het midwinter was en ontkende in alle toonaarden. Mijn broer bracht exact op zijn 18 e  verjaardag te berde dat hij per direct begonnen was en wapperde daarbij triomfantelijk zijn halflege pakje. Bij het kleintje van de familie was het toeziend oog zodanig vertroebeld, dat zij alle ruimte kreeg, en nam, om vanaf haar 12 e  openlijk als grootafnemer van Marlboro medium door het leven te gaan. En de heilige ondergetekende was niet bekend met de kunst van het inhaleren en met het voelen van sociale druk evenmin, dus hield het gerook voor gezien. Wie zijn eerste volwassene dag in een lesauto doorbracht? Wij alle 4. Puike deal dus.
Hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat nadenken over de zin, onzin en het effect van de opvoedkundige strategie van je ouders. Zo ook ten aanzien van dit heikele punt. Ik neem aan dat iedere volwassene zich als kind graag had gerealiseerd dat je ooit nog wel eens spijt zou kunnen krijgen van het asgrauw zuigen van je maagdelijke witte, gezonde longetjes. Maar hoe prent je deze wijsheid in die adolescente koppies? Zouden n ó g grotere afbeeldingen van verschrompelde terminale mensen, uitpuilende gelige keelgezwellen of zwart aangekoekte, rotte tanden op sigarettenpakjes effectiever zijn dan de killerdeal van mijn ouders? (Google anders naar afbeeldingen met de term ‘waarschuwing roken’ om te zien welke uitwerking het op jou heeft..) Gister werd er in Brussel gestemd over een nieuwe Europese tabaksrichtlijn. Philip Morris werd het wat rokerig onder de voeten en had in aanloop hiertoe een legertje van 161 lobbyisten (goed voor een slordige 1,2 miljoen euro) op de Europarlementariërs afgevuurd. Niets was hen te gek. Zo ontving een parlementslid een adventskalender die zei “chocola is  óó k slecht voor je” en een ander een ansichtkaart van een fabrieksmedewerker met de boodschap “als jij v óó r stemt, verlies ik mijn baan.” Lekker bezig Philip. Maar het mocht niet baten: de meerderheid stemde in met het akkoord wat onder andere inhoudt dat de waarschuwingen over de schadelijke gevolgen van het roken die op elk pakje staan voortaan 65 % in plaats van 30 – 40% beslaan. Hopelijk haalt het iets uit. En Morris: niet mokken! Om je woede af te reageren heb ik een tip voor je. Stap in je auto en rij even een rondje. Of heb je geen rijbewijs?
Ik ben dol op een ander soort roken, namelijk rooksmaak, en nu ben ik op iets nieuws gestuit. Een gift uit de hemel: gerookte paprikapoeder. Past perfect in deze multiveggi pa e lla gebaseerd op een recept van Ottolenghi.

Recept

Multiveggi paella
Hoofdgerecht, 45 minuten, 2p.

Snij de ui, paprika en venkel in stukken. Verwarm in een ruime braadpan op hoog vuur een scheut olijfolie en fruit er de ui in aan. Voeg dan de geperste knoflook, paprika, venkel, laurier, kurkuma, cayennepeper en paprikapoeder aan toe. Roer goed door. Daarna gaat de rijst gevolgd door de saffraan en sherry erbij. Zodra het gaat koken voeg je de bouillon toe. Zet het vuur laag en laat minimaal 20 minuten zonder tussentijds roeren op staan.
Gooi er ten slotte de tomaat, artisjok, olijven, peterselie en bonen bij. Laat het nog 1 minuut opstaan zodat de bonen ontdooit zijn. Dan even proeven en zo nodig op smaak brengen. Serveer met partjes citroen.

Boodschappenlijst86 gedachten over “Dit gerecht brengt u en anderen rondom u ernstig genot toe – (muliveggi-paella)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.