Diptepunt – (zuurkooltapenades)

Diptepunt – (zuurkooltapenades)

Ik ben verliefd.
Continue klopt een onrustig binnenpretje aan mijn deur van expressie om zich als een vulkaan tot een big smile te erupteren. De donkere dagen van afgelopen maand zijn bij mij nog nooit zo verlichtend geweest. Alle wijn en Irish koffie waar we bij wijze van feestelijke uitzondering elke dag van de week mee proostten zorgden op geen enkele day after voor een spatje brakheid. En iedere ochtend gaat er een warme flits van gelukzaligheid door me heen wanneer ik als een passend puzzelstukje vastgeklemd in hem wakker wordt. Verliefd dus. Los van het feit dat Kees, zo heet ‘ie, zich de gelukkigste man op aarde mag prijzen met deze catch of the century, zijn we met deze vlinders ook ontkomen aan de ellende van afgelopen maandag: blue monday. In het Parool las ik namelijk dat verliefdheid de enige remedie is tegen de treurige, neerslachtige en weemoedige gevoelens die de bedenker aan deze blauwe maandag toeschrijft. Waarom nou juist die maandag de pineut is, daar heeft de Britse psycholoog Cliff Arnall een uiterst plausibele en, naar eigen zeggen, wetenschappelijke verklaring voor. Zie formule onderaan… Ik ontdekte zelfs dat Arnall het niet bij deze ene bijdrage aan de wetenschap heeft gelaten. Zo publiceerde hij ook een formule waarmee de gelukkigste dag van het jaar berekend kan worden en kwam hij met een sommetje op de proppen waaruit moet blijken hoe leuk een weekendje weg is. De uitslag van dit laatste vraagstuk volgens Arnall was significant: een weekendje weg is het leukst… als je niet gaat.
Voor alle mensen die een blauwtje hebben gelopen of er iemand  éé n hebben laten lopen en dus afgelopen maandag wel bezig waren met het knopen van hun stropje, heb ik een geruststellende boodschap. Doordat die Arnall deze ellendige dag al in januari heeft gepland, kan het vanaf toen, de rest van het jaar, alleen maar beter worden! Het hoogtepunt van het dieptepunt is bereikt!
Daarom is het tijd voor een diptepunt, met een winterse accent: zuurkooltapenade.

Recept

Verschillende zuurkooltapenades
Snack, 10 minuten per tapenade

Gooi de volgende ingrediënten in de keukenmachine:

  • Handje smokey amandelen, 2 takjes basilicum, een el geraspte Parmezaanse kaas, beetje peper en een el zuurkool.
  • Handje cashewnoten, 3 el witte bonen, 2 el gebrokkelde feta, 1 tl komijnpoeder, beetje peper & zout en een el zuurkool.
  • Handje walnoten, 2 takjes basilicum, een el Parmezaanse kaas, 1 bosui, beetje peper & zout en een el zuurkool.
  • Handje zwarte of Kalamata olijven, handje blanke amandelen, 2 takjes basilicum, beetje cayennepeper, beetje peper en een el zuurkool.

Even pureren en dan proeven: voeg vooral een ingrediënt toe dat jij mist.
Dit zijn de smaakcombinaties die mij het beste uit de test kwamen: maar experimenteer er vooral op los! Lekker bij de borrel op een toastje of met komkommer/ wortel, maar ook zeker door de pasta of soep!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.