De W van zomerstamppot

De W van zomerstamppot

Het meest besproken lied van de afgelopen tijd doet discussie over taal oplaaien: werken we verloedering van de Nederlandse taal niet in de hand als zelfs het Nationaal Comité Inhuldiging al een lied uitbrengt met oneffenheden als: een verhaspeling van de uitdrukking ‘door weer en wind’ en een foutieve zin ‘de dag die je wist dat zou komen’?
In Amerika is afgelopen maand een overvaller tot 2 keer toe onverrichter zake huiswaarts gekeerd omdat zijn zelfgeschreven briefje, waar op stond dat hij geld wilde zien, niet leesbaar was. Kijk, dan maak je niet echt handig gebruik van de functie die taal kan hebben. Maar het moge toch duidelijk zijn dat de taal in dat liedje tot functie heeft het te laten klinken, zodat we het morgen allemaal uit volle borst mee zingen? Daarnaast is het een feit dat taal onderhevig is aan erosie. Nog geen 80 jaar geleden zette de juf nog een rode krul door woorden als zoonen, koopen en loopen. En dat gold 17 jaar geleden nog voor het pannekoekenhuis. Vooral ouderen schijnen moeite te hebben met verandering in taal. Volgens mij is er 1 devies: omarmen. Het is leuk om te zien wat er tot nu toe is veranderd en wat er in de toekomst zal gaan veranderen. Wie weet is de dag die je wist dat zou komen waarop we door de regen en de wind zomerstamppot met een ‘w’ schrijven dichterbij dan je denkt…

Bietenstamppot met mierikswortel, millimeterprei en geitenkaas.

Recept

Zomerse bietenstamppot met mierikswortel, millimeterprei en geitenkaas
Hoofdgerecht, 1 uur (incl garing bieten), 2p.

Snij de bieten in stukjes. Schil de appel en snij ook die in stukjes. Kook de bieten samen met de appel in een pan met een klein laagje water gaar in ongeveer 40 minuten; tot beide goed zacht zijn. Giet het water af en voeg de inhoud van het blik witte bonen, de roomboter, mierikswortelpasta, versgemalen peper en een beetje zout toe. Haal hier de staafmixer doorheen tot het een gladde puree is. Proef even of jij hem lekker vindt. Snij de prei in ringetjes; zo fijn je kunt. Leg de ringen in een zeef en spoel het af onder de kraan. Giet er daarna wat kokend water over heen en ten slotte weer even onder de kraan. De prei is nu schoon en nèt niet meer rauw.
Schep de puree in een ovenschaal, leg de prei erop en daarbovenop verbrokkel je de zachte geitenkaas. Als het goed is, is de puree nog warm, dus je zet het alleen in de oven om de kaas te laten smelten. Doe dat onder een hete grill totdat het mooi bruin wordt.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.