De rest kan stikken – (suikervrije restjesrijstenpap)

De rest kan stikken – (suikervrije restjesrijstenpap)

“Vrooooeger, in mijn tijd, staken we gewoon onze neus in iedere pot, pan of ieder pak. Toen bestond er nog helemaal geen uiterste houdbaarheidsdatum.” Zei mijn moeder toen ik klein was geregeld terwijl ze mijn bammetje belegde met plakjes kaas nadat ze de schimmelkorsten er met een iets te bot mes, rücksichtslos vanaf had gemanoeuvreerd.
Door mijn moedertje heb ik mijn hele leven al vrij weinig boodschap aan die priegelkleine cijfertjes die op veel verpakkingen sowieso al vrij onvindbaar zijn.
Zij nam haar eigen theorie uiterst serieus in de breedste zin van het huishouden. Zo snelde ze me laatst, toen ik mij had gebrand aan een ovenschaal, tegemoet met een tubetje, diep uit de krochten van de medicijnkast. Het heette ‘wonderzalf’. Dat op zich was al curieus, maar daar deed de volgende opmerking nog een schepje bovenop: “Opa gebruikte dit ook altijd toen hij in dienst zat.” 

Je kunt ook overdrijven, zeg maar.
Ik moest hieraan denken omdat ik gister aanwezig was bij de kick-off van de nieuwe campagne tegen voedselverspilling van SIRE.
Nederlanders doen als een kip zonder kop veel te veel boodschappen, vervolgens blijken hun ogen majestueus bij de bereiding van hun maal, om tot slot na het eten de pan boven de kliko leeg te kieperen. 50 kilo per persoon, per jaar om precies te zijn.  76% van de Nederlanders denkt overigens hier zelf geen debet aan te hebben.
Ondanks dat 2014 het jaar van de voedselverspilling was en er in het verleden al legio initiatieven tegen voedselverspilling de revue hebben gepasseerd, zijn de cijfers nagenoeg onveranderd gebleven. De vraag is dan ook of deze campagne, met het vooral nostalgische spotje, wel daadwerkelijk tot een directe gedragsverandering zal aanzetten. Laten we het hopen. En ach: alle restjes helpen.
Tot slot zegt 7 op 10 Nederlanders er iets aan te willen doen. Nou, laten we dat dan maar een geruststelling noemen. De site www.kliekipedia.nl kan een handje helpen, maar op Keetenstijd kun je natuurlijk ook altijd en al langer recepten vinden die kliekjesproof zijn. Het lekkerste kliekjesrecept dat is uiterst simpel.

– Ingrediënten: alle vindbare kliekjes in de ijskast.
– Bereiding: flikker alles bij elkaar ik een warme koekenpan met een grote klont roomboter. Goed opbakken en à table! Dit gerecht is altijd lekker, altijd uniek en last but not least goed voor moeder aarde en je portemonnee. Ketjing!

Vooruit ik geef je nog een tip. Twee van de meest verspilde producten zijn rijst en melk. Wat een zonde om dat weg te gooien!  Daarom hier mijn recept van rijstepap. Overheerlijk als ontbijt en toetje.
Je kunt de pap ook met een alternatief voor koeienmelk maken en/ of met een vervanger voor de rijst als: quinoa, bulgur, boekweit etc.

Recept

Rijstepap
Ontbijt/ toetje, 15 min., 4p.
Afwas: 1 pan

– Gebruik de gekookte rijst die je nog hebt staan. Als je nog rijst moet koken kun je dat ook meteen in de melk doen. Houd de aanwijzing op de verpakking aan en vervang ¾ van het water door melk. 
– Doe in een ruime pan met dikke bodem: de rijst met de melk, kaneel, het merg uit de vanilleboon en ook de lege boon, steranijs en een snufje zout. 
– Breng het aan de kook, zet het laag en laat het, onder geregeld roeren, indikken tot de dikte die jij lekker vindt.
– Wanneer het klaar is verwijder je de steranijs, kaneelstok en vanilleboon, roer je er een klont boter/ ghee erdoor, rasp je de sinaasappelschil erover en bij het opdienen zoet je het met honing. (Zorg ervoor dat de pap dan al iets is afgekoeld, dan behoudt de honing haar voedzame bestanddelen)

Tip! Je kunt aan de pap van alles tijdens en na het koken toevoegen waar jij van houdt. 
– Tijdens het koken: gember, kardemom.
– Bij het opdienen: kokosrasp, gedroogd fruit, ongebrande gemengde noten, cacaonibs, chiazaad, lijnzaad, sesamzaad, bruine suiker, jam, fruit.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.