Cober-kee – (melkvenkel)

Cober-kee – (melkvenkel)

Heb jij ook een hekel aan reclame? Ik wel.
Maar op de een of andere manier word ik bij het zien van reclames van vroeger altijd overspoeld door een vlaag van melancholie. Zoals bij die spotjes over melk. ‘De witte motor’. Het meisje dat aan de bar een glas melk bestelt en meteen leeg teugt. En natuurlijk die geinige Melkunie-koe. Vroeger was alles beter: de filmpjes waren nog niet zo stierlijk irritant en melk was ook nog gewoon gezond.
Ik kom erop omdat ik veel aan melk denk de laatste tijd. Het zal iets te maken hebben met het feit dat ik sinds drie maanden zelf een soort koeienbestaan leid. Al drie maanden lang laat ik me zes tot acht keer per dag niet koeioneren. Hele dagen is het melk vóór en melk na (of liever: voormelk en achtermelk). Berta is mijn middle name. Ik ben de Cober-kee van het huishouden.

Toen ik laatst een oud fragment van Boer zoekt vrouw voorbij zag komen met een sociaal gestoorde boer op leeftijd in een koeienstal, kreeg ik spontaan compassie. Met die koeien wel te verstaan. I am one of you!

Dat is nieuw voor me. Zoals er veel nieuw voor me is de afgelopen tijd. En raar. En vermoeiend. En pijnlijk. En definitief. Maar het is vooral ook clichématig mooi en dierbaar. Dat dit uit me komt, op mij lijkt en leeft! Tja… Dat denk je dus echt.
En dat denk je ook over dat witte goedje dat je produceert, waar zij vol-le-dig afhankelijk van is. Waar zij op een goed moment 50 gram per dag door aankomt. Als je nou op zoek bent naar superfoods, weet ik waar je zijn moet. Hoewel mijn, in mijn ogen toch redelijk heldhaftige, vriendlief er gek genoeg niets van weten moet. Ik hoorde ooit van een collega dat haar vriend in de kraamweek gezellig pannenkoekjes stond te bakken, gemaakt van moedermelk. “Lekker zoetig” zei ze erbij. Dat leek me zo’n gemoedelijke toestand. Maar helaas heb ik nog geen ‘moedermelkpannenkoekje’, kortweg: ‘moederkoekje’, mogen wegprikken. En misschien is dat gezien dat woord ook maar beter. Het zal bij mijn vriend iets te maken kunnen hebben met wat de verloskundige me in het laatste consult meedeelde: “de seks wordt nooit meer zoals vroeger: hij ziet ineens 2 pakken melk boven op zich klimmen. Moet je nagaan hoe dat voor hem moet zijn!” Oh, dus nu moet ik voor die arme man ook ineens compassie opbrengen? Het moet niet gekker worden.

Maar goed. Aangezien Kee dus tijdelijk luistert naar de naam koe, en ook alles daarnaar ruikt, heb ik hier een overheerlijk receptje met… Melk. Venkel gesmoord in melk.

Recept

Melkvenkel
Bij- / voorgerecht

– Snij de venkel in dunne plakken
– Fruit in een koekenpan met boter/ olie op hoog vuur de knoflook en voeg erna de venkel en tijmblaadjes toe. Eventueel kun je voor wat extra pit een theelepel gladde mosterd en/ of een beetje kerriepoeder toevoegen
– Bak een minuutje aan.
– Voeg dan de melk toe. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je het garen. In +/- 20 minuutjes.
– Voor het opdienen strooi je er versgemalen peper, een druppel olijfolie en de kaas overheen.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.