Borrelnood

Borrelnood

Misschien komt het door het tijdstip waarop ik geboren ben; rond de klok van 17 uur, maar voor mij is er maar 1 tijd en dat is borreltijd.

Het behalen van een examen, wéér een jaar ouder of het afsluiten van een werkweek; allemaal reden genoeg om een fles te openen en de tafel vol te zetten met lekkernijen. Hoewel een onbehaald examen, 24,5 uur ouder of het begin van een werkweek voor mij ook reden te meer zijn om de klok borreltijd te laten slaan.

Als klein meisje was ik ook al verzot op dit fenomeen, al gingen de happen toen vergezeld met een halve liter roosvicee. Opvallend was echter dat ik me destijds niet liet beperken door de 5-in-de-klok. Elke zondagochtend als ik in de lege woonkamer de tv, zonder afstandsbediening, aan zette en de tune van Villa Achterwerks Drie Dikke Dames de stilte verjoeg, sloop ik nog snel even naar de keukenkast voor een familiezak cheeseonionchips. Een verjaardagstaart was nooit aan mij besteed: alleen de kaarsjes naast een plateau met Franse kaas blies ik uit. En ik vraag me nu nog af of mijn moedertje zich niet enigszins gegeneerd voelde wanneer ik bij iedere receptie of opening in een museum naast de hapjestafel mijn zakken stond te vullen met borrelnoten.

 

Juist omdat een borrelhap altijd welkom is, zijn snelle, simpele recepten onontbeerlijk. Daarom onderstaand idee: lekker en op ieder moment van de dag, in een mum van tijd en zonder al te veel inspanning op tafel te toveren.

Een borrelnood dus.

 

Recept

Zelfgemaakte borrelnootjes
Snack, 20 min (incl. baktijd)

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe het eiwit en een beslagkom en voeg er kruiden van jouw keuze aan toe. Ik kies deze keer voor 1 tl cayennepeper, 1 tl kerrie, versgemalen zout & peper. Klop het eiwit mooi schuimig maar niet stijf. Spatel voorzichtig de noten er doorheen. Als ze allemaal ondergedompeld zijn geweest leg je de noten op de bakplaat die bekleed is met bakpapier. Stooi er ten slotte nog een beetje extra zout overheen.

Bak de noten tot ze lichtbruin zijn: ongeveer een kwartier. Check regelmatig. Als je de noten goed hebt laten afkoelen is het borreltijd!

 

Variatieopties: gemberpoeder, (gerookt) paprikapoeder, cajunkruid, serehpoeder, knoflookpoeder. Of: suiker voor een zoete variant!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.