Boomkool – (Bloemkool in een jasje)

Boomkool – (Bloemkool in een jasje)

Loofboom, 5 letters, 2e letter een I.

Dit is by far mijn favoriete puzzel-oversla-genre. Bomen: zeg maar niet echt mijn ding.

Ondanks álle pedagogische inspanning die mijn papaatje er vroeger in heeft gestopt. Picture this: een uitpuilende Nissan Prairie op weg naar Zuid-Frankrijk. Zonder airco, dus met tussen-de-achterramen-geklemde handdoeken. Zusje ligt uitgeteld boven op de koffers achterin te meuren, broerlief beveelt dat het Nils Holgerson bandje nóg een keer omgedraaid moet worden en mijn grote zus draait puberend haar onderrug nog eens weg in mijn zij omdat ik op haar helft kom, terwijl ik stoned van de Fruitella vraag of we nou ei-de-lijk bijna de grens over zijn. Zelfs in dit decor wist papa het te presteren om steevast, op de heen- èn terugweg, langs de snelweg nabij Parijs, het rumoer te overstemmen met de opmerking: “kijk eens wat daar staan kinderen! 3 ceders!”

Eerlijkheidshalve moet ik dus nu bekennen dat hij wel zijn doel bereikt heeft: ik weet nu voor altijd wat ceders zijn. Ok ok, welke ik, afgaand op hun uiterlijk, ook nog wel kan onthouden zijn de knotwilg, treurwilg en de gouden regen. Oh, en de berk! Die is handig! Die hadden we vroeger in de tuin staan en die is wit: top.

Speaking of witte bomen. Door die witte berk heb ik de naam van de bloemkool nooit begrepen. Toen ik op een keer mijn bord vol met die witte groente had liggen, besloot ik mijn oog te kijk te leggen. Ik analyseerde dat bloemkool niets meer was dan een hele grote, witte boom met miljoen takjes. Waarom dan bloemkool? Error in mijn kleuterhoofd. Of eigenlijk: error nu nog steeds! Hoe kan mijn brein onderscheid aanbrengen terwijl de logica zoek is? Brein? Shit, daar lijkt een bloemkool eigenlijk ook wel op… Errorerrorerror.
Weer het antwoord op de Zweede puzzel niet gevonden.

 

Dan maar geen puzzel, tijd voor een recept met.. bloemkool. Bloemkool in een curry-jasje.

Recept

Bloemkool in een curryjasje
Bijgerecht, 75 min (plus oventijd), 4p.

Afwas: 1 ovenschaal, keukenmachine
 

Maak allereerst een currypoeder van kruiden die je in je kastje hebt staan. Ik neem: chili/ cayennepeper, kardemom, gemberpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, kruidnagel, kaneel, kurkuma en paprikapoeder. Het neemt niet zo nauw: ruik vooral of jij de combinatie lekker vindt.

Gooi alle ingrediënten in een keukenmachine en maal tot het een egale poeder is. Deze currypoeder kun je in een potje wel een half jaar bewaren.

 

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Meng in de keukenmachine de knoflook, verse gember, currypoeder, citroensap, zout en yoghurt.

Vet een ovenschaal in met olie. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snij de stronk zo ver mogelijk af. Spoel de bloemkool dan af onder de kraan, droog hem af en plaats hem in de ovenschaal. Nu smeer je de bloemkool in met de curry-yoghurt. Zorg dat, ook aan de onderkant, de hele bloemkool bedekt is.

Als je de tijd hebt kun je de bloemkool zo een uurtje in de ijskast marineren, maar het hoeft niet. Anders plaats je hem, voor een uur, in de oven.

Check af en toe of het papje naast de bloemkool niet aankoekt, zo nodig kun je langs de rand een beetje water toevoegen. Na 45 minuten check je even met een vork of hij al niet gaar genoeg is. Je wil niet dat hij t é gaar is: een bite is juist wel lekker.

Voor serveren sprenkel je er nog ruim olijfolie en citroensap over. Lekker bij salade met tomaat en verse koriander en of (gebakken) rijst.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.