Bonustaart – (amandeltaart met zoutekoekjesbodem)

Bonustaart – (amandeltaart met zoutekoekjesbodem)

“Holy hell. Ik ben er kapot van. Radeloos. Ik hoor net dat mijn kerstbonus is ingetrokken.”

Echt gehoord.
Tja, voor deze zzp’er is een bonus als een utopie. Een fata morgana. Een hersenschim.
Ik begrijp het ook niet. Je stapt dagelijks vrolijk het door hem/ haar goed verwarmde, gefinancierde en verzekerde pand van je baas binnen, je doet daar keurig wat er van je verwacht wordt: dat is immers wat je met elkaar bent overeengekomen, en in ruil voor jouw inspanningen wordt aan het eind van de maand jouw bankrekening aangevuld. Een overzichtelijke ruil, zou je zeggen.
Maar waarom bespeur ik dan toch in de laatste maand van het jaar om mij heen een soort onrustigheid omtrent deze deal? Plots lijkt de maandelijkse gage niet meer toereikend en kunnen we het jaar uitsluitend met een goed gevoel afsluiten als er niet minimaal een dertiende maand, een eindejaarsbonus of een riant kerstpakket lonkt.
Waar slaat dat op? Je krijgt aan het eind van de maand je loon toch al? Of is het meer dan logisch dat je baas medeverantwoordelijk is voor de exorbitante sinterklaasaankopen en ontelbare kerstdiners- en borreluitgaven die jij besluit te gaan doen?
Ik zou wel eens willen zien hoe een zichzelf veel te serieus nemende zuidas-bank-bink een touwtjes-aan-elkaar-knopende-bijstandsmoeder probeert te overtuigen van de vanzelfsprekendheid van zijn extraatje ter hoogte van haar jaarinkomen. Of hoe hij probeert een kind wijs te maken dat een jaar uit zijn leven dertien maanden kent.
Als bedrijven aan het eind van het fiscale jaar zo nodig van hun geld af moeten, laten ze dan massaal goede doelen een warme kerst bezorgen. Zoals Serious Request, de dierenbescherming of helpkeedewinterdoor.nl. Huh? Schreef ik dat hardop?
Anyway: voor alle december-spenders heb ik een hier het recept om bonusloos de maand door te komen: met de bonustaart! Amandeltaart met een zoute bodem van pepernoten uit de bonus. Maar je kunt er natuurlijk ook andere koekjes voor gebruiken.

Recept

 

Amandeltaart met zoute koekjesbodem uit de bonus
Afwas: 1 pan, 1 bakje, keukenmachine en 1 springvorm

 

Voor dit recept kun je pepernoten of speculaas gebruiken, maar zoute koekjes, zoals Tuc’jes zijn ook heerlijk! Gebruik in het laatste geval dan geen zoute, maar gewone roomboter.

Smelt de zoute boter in een pannetje op laag vuur.
Gooi de koekjes in de keukenmachine, maal ze fijn en voeg dan de gesmolten boter en de sinaasappelschil toe.

Meng even tot het een egale massa is. Hiermee bekleed je de (spring-)vorm. Zorg dat het een egale bodem is. Zet dan in de ijskast.
Laat de gelatine weken in een bakje met koud water.

Neem nu weer een klein pannetje en warm hierin de amandelmelk met de vanillesuiker, suiker en amandelextract op. Laat het net niet koken en zet dan het vuur uit. Nadat het even is afgekoeld voeg je de gelatine toe. Roer tot het is opgelost.
Klop nu de slagroom stijf.
Pas als de melk onder 50 graden is, kun je het mengen met de slagroom. Voel dus even met je vinger of het niet te heet is: mensen met kinderen zijn hier nogal bedreven in 😉
Spatel dan voorzichtig de melk door de room: het moet goed gemengd worden maar sla niet alle lucht uit de room.

Dan giet je het mengsel op de koekbodem en zet je het weer in de ijskast om op te stijven: minimaal 3 uur.

 
Feestelijke tip: smelt pure chocola in een pannetje en maak daarmee een extra laagje op de bodem voordat je de room erop giet: jam.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.