Bolleboon – (bonenrisotto)

Bolleboon – (bonenrisotto)

“Hé meisje, je mag wel lachen hoor!” Aldus een willekeurige bouwvakker die mij, áltijd met gezwinde spoed, al snelwandelend of op mijn rammelede omafiets voorbij ziet stuiven.

Ik vraag me af waarom het niet bepaald een uitzondering is dat ik deze opmerking naar mij hoofd geslingerd krijg. Of moet ik misschien zachtjesaan concluderen dat er wellicht een kleine kern van waarheid in zit? Maar dat zou inhouden dat ik zelden vrolijk ben, en ik kan alle bouwvakkers verzekeren dat dàt niet het geval is. En als ik mijn moeder moet geloven, was de kleine Kee ook één en al vrolijkheid. Maar als ik dan mijn babyfoto erbij pak krijg ik plots het vermoeden dat er een discrepantie bestaat tussen mijn innerlijke status en mijn uitstraling. Mijn standby gezichtsuitdrukking is bozer dan ik me voel. Hoe vaak ik ook bij mijn werk voor de camera wel niet hoor: “Enne, Kee, onthoud dat het leuk is hè?!” Terwijl ik op dat moment compleet in mijn nopjes ben!

Vandaag heb ik daarom, bij wijze van experiment, de hele dag een compleet overdreven voelende, opzettelijke glimlach geprogrammeerd. Mijn kaak trilt nu nog van de kramp, maar ik wil het ook niet op mijn geweten hebben dat heel bouwvakkend Amsterdam van hun stuk gebracht wordt door mijn ogenschijnlijke boosheid. En ik kan je zeggen: zero respons. Kee leek niet boos.

 

Over boos geschreven: vorige week werd het woord bolleboos uitgeroepen tot mooiste woord van de afgelopen anderhalve eeuw. Ik ben het hier roerend mee eens. Het is niet alleen een mooi woord, het klink ook nog eens zo gezellig. Met die allitererende b’s en al die o’s. Het klinkt bijna lekker. Of komt dat omdat het iets weg heeft van de Bossche bol? Het water loopt me in de mond…

Toch zie ik een recept met een snufje bolleboos niet direct zitten. Daarom staat er bolleboon op het menu: risotto van cannellinibonen met spinazie en sinaasappel.

Recept

 

Cannellinirisotto met spinazie en sinaasappel
Hoofdgerecht, 15 min, 4p.
Afwas: 1 pan

Hak de ui en knoflook fijn en verscheur de spinazie een beetje als de bladeren groot zijn.

Verwarm een ruime scheut olijfolie in een braadpan. Wanneer het goed warm is voeg je de ui en knoflook toe. Bak tot het glazig is. Giet de wijn erbij, voeg de spinazie toe en schep continue om tot het bijna helemaal geslonken is. Ondertussen voeg je versgemalen peper & zout toe. Hierna gooi je de bonen erbij. Alle ingrediënten zijn al gaar, dus het hoeft alleen maar goed warm te worden. Zet het vuur laag en schep de sinaasappelschil, kaas en naar smaak versgemalen peper & zout er doorheen.

Bij het opdienen strooi je er ten slotte nog wat geroosterde amandelen over voor de bite.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.