Bloed is in de mode – (bloedsinaasappelsalade)

Bloed is in de mode – (bloedsinaasappelsalade)

“Ha lekker taart! Ik hoef niet.” 

Dat zei mijn vader als klein kind op zijn verjaardag als mijn grootmoedertje de kamer binnen liep met een grote chipolata slagroomtaart. Althans, zo’n taart stel ik me voor bij de jaren vijftig van de vorige eeuw.
Die opmerking snijdt hout. Soms ben je namelijk heel enthousiast over iets, niet voor jezelf, maar voor anderen. Mijn vader houdt niet van zoetigheid, nooit van gehouden, maar hij was blij voor de rest van de kamer die zich eindelijk te buiten mocht gaan aan het zoete baksel.
Ik had het toen Ajax vorig jaar de landskampioentitel binnen sleepte. Ieder jaar hobbelen die makkers weer over de grasmat, het ene jaar als beste, maar het volgend jaar kunnen ze alweer faliekant naast de titel grijpen. In 2014 lukte het
Ajax en blij dat ik was! Uitzinnig! Voor… hun.
Het is een soort plaatsvervangend enthousiasme. Altruïstisch ook.
Afgelopen week was het ook weer zo ver. Mijn bloed stolde van genoegen bij het nieuwsbericht dat koken met bloed helemaal ‘hot’ is. Ja, dierenbloed ja. Zelf eet ik al jaren geen vlees, maar de trend dat een geslacht dier helemaal, van kop tot staart, gebruik wordt voor consumptie, kan ik alleen maar toejuichen. Je hebt het dier al aan zijn einde gebracht, doe er dan ook wat zinnigs mee. Naast bloedworst, pronken op menukaarten nu ineens gerechten met bloed zoals pannenkoeken, soep en… taart. De meeste mensen zullen nu denken: “Ha lekker taart! Ik hoef niet.”, maar toch hoop ik dat alle vleeseters een keer een gokje wagen: jouw speklapje komt toch uit datzelfde dier?

Hoog tijd voor mij om ook eens te gaan kokkerellen met een bloederig seizoensproduct: de bloedsinaasappel! Nu volop aanwezig en onweerstaanbaar voor oog en mond.

Ik kon niet kiezen dus ik heb twee adviezen. Eerst hartig en in de andere post een zoete versie.

Recept

Hartig

Aziatische bloedsinaasappelsalade
Salade/ bijgerecht/ voorgerecht, 20 min., 4p.
Afwas: 1 kommetje, 1 slabak

– Kook de rijst zoals staat vermeld op de verpakking.
– Snij de biet, avocado, de geschilde bloedsinaasappel in plakjes.
– Maak in een kommetje de dressing van: gemberwortel, sojasaus, olijfolie, sesamolie.
– Hussel de sla/ spinazie en rijst door elkaar en gooi in een slabak. 
– Leg de biet, bloedsinaasappel en avocado op de sla, giet de dressing er overheen en knip de koriander er boven fijn. 
– Ten slotte strooi je er nog wat sesamzaadjes en versgemalen peper over. Klaar!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.