BalloToge – (pompoenlimoensoep)

BalloToge – (pompoenlimoensoep)

Het doek valt voor Keetenstijd.

Althans voor mijn zusje To dan. 5 jaar lang was zij mijn 1-koppige, hongerige jury die in mijn kielzog iedere culinaire boe of ba van mij overkwam, zag en overwon. Haar kritische blik, haar scherpe tong en haar fijne neus leidden eigenlijk steevast tot…. een “Hmmmm”. Kijk daar doe je het voor.
Mijn verhuizing is de rede van onze scheiding. En eigenlijk luidt mijn nieuwe huis het eind in van veel meer; namelijk een heel Kee & To-era. De afgelopen 6 jaar bivakkeerden we in 3 verschillende huizen in Amsterdam. Daarvoor gaf ik mijn stulp op Sint-Maarten aan haar door. In Groningen, waar we studeerden, waren we als zusjes, buren, hockeyteamgenoten, studiemaatjes en collega’s onafscheidelijk. En in ons ouderlijk huis ging het zelfs zo ver dat we jarenlang onze slaapkamer gedeeld hebben. Dit laatste behoeft enige uitleg: vele jaren boven ons leefde onze veel grotere, maar vooral toen veel wijzere, zus Heike. Heel gewiekst speelde ze in op de Siamese neigingen die mijn zusje en ik hadden. Zo kwam ze op een goed moment met het volgende aanlokkelijke offer: “Jullie kunnen voor altijd, elke nacht, samen slaapfeestjes houden in mijn slaapkamer!… In ruil voor jullie 2 kamers… Deal??” Tot mijn heel snel groeiende spijt bleek deze onderhandse overeenkomst geen niet-goed-ruil-terug-garantie te bevatten. Ook in die tijd was ik al eindeloos met kokkerellen bezig, maar er moet gezegd worden dat To destijds wel gepoogd heeft een culinaire handreiking te doen. Ze had het helemaal uitgedacht: macaroni met ham & kaas zou op het menu pronken. Alle producten werden met haar uiterste zorg en tempo (‘Slow’ is haar middle name) verzameld. Ik werd vriendelijk verzocht de keuken te verlaten. “Nee, hulp was uit den boze.” Bemoeizuchtig en/ of bezorgd als ik ben stak ik na ruim 45 minuten toch maar eens mijn wipneus om de keukendeur. “Alles moest toch gekookt worden?” vroeg ze me. En bij het fornuis aangekomen zag ik een grote braadpan, tot de nok toe gevuld met water, maar ook met drijvende pastaschelpjes, een berg geraspte jong belegen kaas en een onsje gesnipperde achterham. Een soort fusioncooking avant la lettre. Sociologe Marcia Millman heeft ooit onderzoek gedaan naar de bijzondere band tussen zussen. In haar boek ‘De perfecte zus’ zet ze uiteen wat haar bevindingen zijn. “Veel vrouwen verliezen als ze eenmaal uit huis gaan de goede band met hun zus.” En: “Je moet accepteren dat je zus anders is dan je gewenst had.” Misschien ben ik de uitzondering die Marcia’s gezellige mening bevestigd; ik weet ook niet wat ik ooit gewenst had.  Ó f ik ooit iets gewenst had. W è l weet ik dat dat andere dak boven m’n hoofd de pret niet hoeft te drukken. Nog steeds staat mijn keukendeur wagenwijd open! 1 waarschuwing lijkt me op zijn plaats: To, doe niet je middle name, Slow, te veel eer aan; anders is het een en al gazpacho dat de klok slaat. Tot daar sizzie!
Jij veelvraat hebt niet 1 lievelingsgerecht, maar deze behoort zeker tot een van je favorieten!

Pompoenlimoensesamsoep

Recept


Pompoenlimoensesamsoep
Voorgerecht, 50 minuten (incl. baktijd), 4p.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij hem in blokjes. Gooi ze op een bakplaat en verdeel er de olie, sesamolie, sesamzaad, limoensap, limoenschil, gember, knoflook, rode peper & peper & zout over. Even husselen en daarna gaar roosteren in de oven. Ongeveer een half uur. Onderwijl regelmatig omscheppen. Wanneer de pompoen gaar is, kan de oven uit en schep je alles in een pan. Hier voeg je de bouillon en de limoenbladeren aan toe. Dit geheel laat je 10 minuutjes doorkoken. Ondertussen meng je door 4 el crème fraîche 1 tl komijnpoeder en snij je de bosui in ringen. Na de 10 minuten doorkoken proef je de soep en als je wil breng je hem op smaak. Verwijder dan de limoenbladeren, voeg 3/4 e  van de bosui toe en pureer het tot soep. Je kunt met water nu de dikte van de soep bepalen. Giet de soep in kommen en werk hem af met ieder een el crème fraîche, wat bosui en versnipperde koriander.
Wil je ook die geinige croutons maken? Snij oud brood tot de vorm die jij wil en bak het goudbruin in olijfolie of roomboter.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.