AubergineKoekie

AubergineKoekie

Morgen komt Heike terug.

Heike is mijn grote zus waar ik vroeger nogal tegenop keek. Ze is dan ook 6 jaar ouder, wat toen als lichtjaren aanvoelde. Ik heb geen idee of ze tijdens het luisteren van haar ‘Turn up the Bass’ bandjes door had dat haar kleine zusje haar bewonderde. Ik vermoed dat ze tot op het moment dat ze dit leest niet weet dat ik dikwijls stiekem haar zo volwassen, naar parfum-die-ik-nog-niet-had-ruikende, kamer binnensloop om heimelijk haar bh’s te passen. Om vervolgens met mijn hartslag in mijn keel, wederom teleurgesteld, kinderkamerwaarts te keren.

Aan tafel volgde ik haar handelen ook nauwlettend. Wanneer Heik riep dat ze niet van tomaat hield, volgde ik steevast: “ik ook niet!”. Kotsmisselijk werd ik wanneer ik haar kauwgomballenmanie kopieerde: het in 1 keer vullen van haar mond met alle ballen uit zo’n goudkleurige doordrukstrip. Bij het nadoen van d’r wekelijkse rooftocht langs mama’s bewaarplek voor haar exquise bonbons, ving ik natuurlijk bot. En zelfs haar lievelingskostje aapte ik na: een boterham met boter en een bergje uit de kippensoep opgespaarde vermicelli. Niet te haggelen.

 

De laatste jaren kijk ik niet meer tegen haar op. Ook niet op haar neer, naar d’r om of haar aan.

Dat komt omdat ze de afgelopen jaren op Bali woont. Om de woorden van een jolige oud-collega te citeren: “Dan Baal-i!”. En dat doe ik ook, want Bali is mij veel te ver. Ik kan niet kletsen op commando, dus Skypen, bellen en Facetimen valt af. Mailen is vermoeiend, pakketjes komen aan niet aan en gek genoeg krijg ik op mijn fles en rookwolk ook weinig respons. Het heeft haar 3,5 jaar gekost om in te zien dat ik communicatief kreupel ben en nu landt ze dan ook morgenochtend vroeg op Schiphol.

Via het misschien nog wel ellendigste medium, Whatsapp, vroeg ik haar wat ze het meest van Bali zou gaan missen: de zee, de mensen, het klimaat? Ik kreeg meteen 2 groene vinkjes, maar niet direct een antwoord; té bizar.. Maar even later volgde toch haar reactie: “aubergine en Koekie”. Koekie is begrijpelijk, dat is haar hond. Maar aubergine? Enfin. Een welkomsthapje was dus zo gemaakt.

 

Auberginekoekies.

Recept

 

Auberginepannenkoekjes

Hapje/ voorgerecht, 45 min., 6p.

Was de aubergine, snij in stukjes en kook in een laag water gaar: ongeveer 15 minuten.

Wanneer de aubergine klaar is, giet je het af met een zeef. Overgiet met koud water en druk dan al het vocht er goed uit. De aubergine gaat in de keukenmachine.

Maak in een kommetje een glad papje van de miso, honing en limoensap.

Voeg in de keukenmachine de volgende ingrediënten toe: misopapje, limoenschil, chilivlokken, sesamzaad, sesamolie, basilicum, knoflook, bosui, meel, bakpoeder, beetje zout & peper. Meng dit tot een gladde massa. Proef of je de massa lekker vindt. Ten slotte voeg je de eieren toe. Wederom goed mixen.

Verwarm in een koekenpan een grote klont roomboter. Zodra de luchtbellen weg zijn schep je met 1 of 2 lepels een laagje beslag in de pan; maak ze niet te hoog. Bak bruin aan weerszijden. Pas wel op: ze zijn een beetje fragiel.

Serveer met een dipsausje van bijvoorbeeld Griekse yoghurt met koriander en versgemalen zwarte peper.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.