Apekool – (Kee’s kale)

Apekool – (Kee’s kale)

Boerenkoolnagellak, boerenkoolmartini en boerenkoolchocolade.
Ik weet dat ik niet bepaald een early innovator ben, maar mij valt het al een tijdje op: de oeroude Hollandse krulkool is ‘in’, ‘hot’, een ‘rage’.

Leuk hoor. Ik gun het hem. Of haar. Is boerenkool vrouwelijk of mannelijk? Of onzijdig? Jaiks, gore gedachte…
Ik merk dat het mij een beetje de ‘kale’ uithangt dat wanneer Gwyneth en Michelle O. –devrouwvan- per abuis besluiten een plantje te omarmen, de hele globe zich gedraagt als een kudde wollige schaapjes. En daarin vol-le-dig doorslaat.
Dat (en over schapen gesproken) doet me denken aan de jaren 2000, toen Sarah Jessica Parker koude voeten had en besloot haar poezelige voetjes op te warmen door even een stel vormloze moonboots aan te schieten. Uggs. De rest is geschiedenis. En toekomst vrees ik voor alle mannen onder ons, want ik las dat niemand minder dan Bastiaan van Schaik inschat dat de Ugg momenteel bezig is met een heuse comeback. Het collegaatje van Bastiaan, Danie Bles, doet er nog een schepje bovenop: “Ik blijf ze nog steeds origineel en comfortabel vinden.” Pardonnez-moi? Origineel? Ik zei het al: ik ben geen trendsetter, waarschijnlijk omdat ik hier dus met mijn nuchtere verstand niet bij kan.
Ik heb Gwyneth en Michelle nooit nodig gehad. In voor- en in tegenspoed ben ik boerenkool altijd trouw gebleven. Toen mijn moeder hem maakte met ietwat aangebrande aardappelen, toen mijn oma het had bereid met veel te dure slagersrunderrookworst terwijl ik liever Unox had en nu ik er zelf mee experimenteer. Niet op mijn nagels of in de chocola, maar wel net even anders.

 

Ps een extra reden om juist nu boerenkool de keuken in te halen: het vriest. Daardoor maakt de kool meer glucose aan en is ‘ie dus zoeter van smaak: heurlijk!

Kee’s kale

 

Recept

Kee’s kale
Hoofdgerecht, 45 min., 4p.

Afwas: 3 pannen (sorry..)
 

Ik maak dit gerecht met (parel-) gort. Dat is verkrijgbaar in biowinkels. Je kunt het ook zeker met risottorijst maken.
– Snipper de ui en knoflook.
– Smelt een ruime klont roomboter in een braadpan en bak de ui, knoflook en tijm even aan tot het glazig is.
– Snij intussen de prei in ringen en was het even.
– Gooi de spelt in de pan en roer goed om. Na 2 minuten voeg je de wijn toe. Zodra dit opgenomen is giet je er een ruime scheut bouillon bij. Op middelhoog vuur wacht je tot de helft van het vocht is opgenomen. Dan voeg je er nog een scheut bouillon aan toe. Herhaal dit tot de bouillon op is. Proef de korrels even. Na 25 minuten zou het ok moeten zijn, anders gooi je er nog wat water bij tot het wel gaar en geen pap meer is.
– Ondertussen smoor je in een koekenpan op redelijk laag vuur de preiringen in een grote klont boter.
– De boerenkool doe je in een pan, daar giet je 3 cm kokend water over en dat laat je op hoog vuur in ongeveer 3 minuten gaar stomen. Daarna giet je het af.

– Ten slotte meng je alles, schep je het op een bord, schaaf of snijd je er kaas van jouw keuze over en gooi je er nog wat olijfolie en versgemalen peper over. Jam.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.