amanDEL

amanDEL

Ik moet iets opbiechten. Ik vrees dat ik het niet langer kan ontkennen. Er is geen weg terug. Face it. Ik ben een amanDEL.

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Zoet, hartig, melk, deeg, gerookt of gebrand: ik draai er mijn hand niet voor om. Ergens las ik dat een amandel eigenlijk geen noot, maar een pit is. Dan betekent mijn bovenstaande bekentenis dus dat ik niet compleet nuts ben; dat scheelt dan weer. In Zweden staan amandelen symbool voor geluk en succes; rond de kerstdagen verstopt men één amandel in de rijst- of griesmeelpudding. Het belooft een extra goed jaar voor diegene die deze vindt. Naast dat ze appetijtelijk smaken bezorgen ze ons dus ook nog voorspoed? Naja! Kortom: het is gewoon een te gek goedje. Daarom hier 2 amandeltips met weinig noten op hun zang.

Als redder in noot

Een perfecte snack: in een mum van tijd klaar, makkelijk scoren bij je gasten, lekker  èn ze zorgen voor gewichtsverlies! Dat laatste zou ik vooral slikken voor zoete amandelkoek. Maar internet zegt het, dus dan is het zo;-)

Koop een zak (blanke) ongebrande amandelen, gooi ze in de koekenpan met een minibeetje olie, versgemalen  peper & zout. Je kunt verschillende soorten kruid toevoegen (1 a 2 tl) zoals: verse chilipeper, komijn-, paprika-, of gemberpoeder . Bak ze tot ze mooi bruin zijn. Je geduld wordt ten slotte nog wel even op de proef gesteld: de amandelen zijn pas op hun best als ze zijn afgekoeld.

Als amandelcino

Met verse amandelmelk
Gooi  200 gram ongebrande amandelen in een kom en zet ze onderwater. Laat dit een nacht weken.
Giet de volgende ochtend de amandelen af. Vul de blender met de amandelen, 1 liter water en smaakmakers van jouw gading als: verse vanille/ vanillesuiker/ honing/ suiker/ gedroogd fruit/ vruchtensap. Blend de boel tot het heel fijn is. Gooi vervolgens de amandelsoep boven een ruime kom in een schone pantysok en knijp het goed uit. In de kom zit de melk en de pulp kun je gebruiken als amandelmeel voor een appeltaart. I warn you: da’s ook niet te versmaden.

Verwarm de verse melk, klop het op en giet het bij een dampende espresso. Cacao er over en klaar!

Met amandelmelk uit pak
Wees je ervan bewust dat als je kiest voor een alternatief voor koemelk, dat er vaak suiker toegevoegd is aan plantaardige versies als soja-, hazelnoot- en amandelmelk. De irritatie over het feit dat de industrie ons een suikerverslaving door de maag splitst liep op een dag bij mij zo hoog op dat ik een klaagmail heb afgevuurd op Alprosoja. Pijlsnel kreeg ik een allervriendelijkst bericht terug dat er bijna in elk product suiker zit en dat het daarom dus geen schande is. Excuse? Geen zorgen mensen, ik heb de stoom uit mijn oren al weten te temperen. Ik heb je hierbij in ieder geval gewaarschuwd;-) In de biowinkel wordt ook ongezoete amandelmelk verkocht; iets bitterder, maar prima te doen.

Klop de verwarmde melk op in een pannetje of in je melkopschuimer, giet er een verse espresso bij en maak het af met een snufje, jeukwoord, cacao.
Tip: je kunt de soorten melk ook combineren. Koemelk met een vleugje, jeukwoord, amandel.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.