Alpha, Bravo, Charly, Detox – (detox soep)

Alpha, Bravo, Charly, Detox – (detox soep)

In 1967 gaf kunstschilder Bunk Bessels een feestje in de Margriethal van de Jaarbeurs in Utrecht. 10 gulden entree, inclusief ontbijt. Dit 18-uur durend festijn stond bol van hoogtepunten als wierook, dichters, bodypainting en vloeistofdia’s…. Tja, topacts had Bunk wel besteld, maar absentie was destijds schering en inslag. Ook de beloofde 8000 euro subsidie werd door de Utrechtse gemeente nooit naar Bunk’s rekening overgemaakt.

Lowlands.
Ik vraag me af of Bunk ooit had kunnen voorspellen dat er in 2013 een meisje; keurig, onschuldig en geboren in 1981, door toedoen van zijn strapazen in de mid-jaren-’60, een week in detox zou moeten.  3 dagen leven op een dieet van bier, wijn, in de mayo gedrenkte Vlaamse friet en iets te zoute kibbeling met ravigotte-of was het nou remoulade?– saus, gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar een verwijt van mijn kant aan het adres van Bunk zal je niet horen, hoor! Het was het weer meer dan waard. Nu echter wel tijd voor healthy Bunk(eren)!

Supergezonde wortel-kurkumasoep met makkelijke glutenvrije kikkererwtenkoekjes.

Recept

Supergezonde wortel-kurkumasoep met makkelijke glutenvrije kikkererwtenkoekjes
Soep, 30 minuten (de koekjes: 45 minuten), 4p.

Meng 100 gram kikkererwtenmeel (of andere als je hebt) met 1 – 2 tl bakpoeder, een snuf zout & peper en 1 tl kerriepoeder. Voeg daar 2 el yoghurt aan toe en begin te mengen met je ene blote hand. Met je andere hand giet je er voorzichtig een scheut lauwwarm water bij. Het deeg moet een plakkerige bol worden. Te droog? Voeg water toe. Te nat, dan moet er wat extra meel bij. Zet de bol in een afgedekte beslagkom weg. Half uurtje ofzo.

Snij de volgende ingrediënten in stukken: wortel, bosui, gember, (als je verse gebruikt) kurkuma, knoflook en rode peper. Verwarm in een grote soep-/braadpan een grote klont roomboter, royale scheut olijfolie of, als je echt gezond bezig bent; kokosolie. Zodra dat heet is voeg je alle bovenstaande ingrediënten toe. Bak op hoog vuur even aan. Voeg dan versgemalen peper, zout, komijnpoeder, sesamolie, sap van een halve limoen, een half blikje kokosmelk en 1 liter water waarin een blokje groentebouillon is opgelost, toe. Even roeren, vuur laag en zo’n 20 minuten laten doorkoken. In de tussentijd kun je de kikkererwtenkoekjes afbakken. Gooi een grote klont roomboter in de koekenpan. Zodra de luchtbellen weg zijn bak je de koekjes aan weerszijden goudbruin. Check nu of de wortel in de soep goed gaar is. Zo ja; dan kan de staafmixer er doorheen. De soep is nu vrij dik. Je kunt hem zo dun maken als je wil met: kokosmelk, water of yoghurt. Je kunt hem nu ook op smaak brengen met zout & peper. Schep de soep in kommen, versnipper er verse koriander en een beetje bosui overheen. Healthy happen!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.