Ad-vies – (linzotti)

Ad-vies – (linzotti)

Ik ga naar de supermarkt en neem mee. Mijn boodschappenlijstje en… de schijf van vijf.
Zouden er mensen zijn die dat doen? Gister is de nieuwe schijf van vijf gepresenteerd door het voedingscentrum. Op zich goed dat een landelijk (onafhankelijk?) orgaan een advies uitgeeft, maar wie gebruikt het?
Zullen de Hollandsche vla-producenten hun winst na gister ineens in rook op zien gaan doordat vla is gedegradeerd naar de categorie gehaktbal, glas wijn en stroopwafel; ‘extraatjes’ waar je maar 1 portie per week van mag?
Het advies boeit me. Ze hebben de website helemaal ‘nieuwe schijf proof’ gemaakt, inclusief tips voor gevarieerde menuutjes. Ergens zou ik het advies wel een tijdje willen opvolgen: zodat ik me dan echt een brave burger voel die binnen de lijntjes blijft met max 40 gram kaas en 3 abrikozen per dag. Maar de gedachte aan dagelijks 6 boterhammen (buiten de lunch om!) besmeerd met hüttenkäse en plakjes banaan wekt zo veel weerstand bij me op dat ik vrees dat er dan niet 1 kilocalorie binnen blijft. Jaiks, welke smakeloze onverlaat heeft dat bedacht? Dezelfde joker die met light producten op de proppen kwam waarschijnlijk. ‘30+ kaas op een tosti’. Ga dan meteen over op rubber, dat smelt nog beter en bevat ook nog minder calorietjes. Nu begrijp ik de term ‘ad-vies’. 

Ik geloof dat je lichaam vetten nodig heeft voor een goede vertering en dat je daarom beter volle zuivelproducten kunt gebruiken. Volle melk in de koffie, 40+ kaas op brood en roomboter in de pan. Jaja, uiteraard met mate, maar het smaakt ten minste ergens naar. En daar word je blij van en dat is het állergezondst!
Daarom vandaag op het menu mijn ‘ad-lekker’: linzotti! Oftwel: risotto van linzen.

Recept

Linzotti
Hoofdgerecht, 45 min, 4p.

– Snij de sjalot, knoflook en prei fijn
– Smelt een scheut olijfolie en grote klont roomboter in een pan met dikke bodem op hoog vuur.
– Bak de sjalot, knoflook en prei aan en rits hierboven de tijm. 
– Voeg na 2 minuutjes de linzen toe, schep om en bak aan voor ook 2 minuten.
– Blus dan af met een scheut witte wijn en draai het vuur naar middelhoog.
– Zodra de wijn opgenomen is; voeg je een scheut bouillon toe. Zodra dat opgenomen is; de volgende scheut. Dit herhaal je tot de linzen gaar zijn. Is de bouillon al eerder op? Ga dan verder met heet water.
– Ten slotte voeg je een klontje roomboter en de Parmezaanse kaas toe. Schep om, haal van het vuur, breng op smaak met peper en dien op met de geroosterde hazelnoten eroverheen.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.