Pff.. Brak

Pff.. Brak

‘Brak’ kan staan voor: een jachthond, zoet water dat met zeewater vermengd is, een jazzterm, een deugniet, een kermistent, een houten ziekenloods òf een onprettige lichamelijke gesteldheid na een avond doorzakken, bijvoorbeeld ten gevolge van een kater.
Bij een recept voor een brakke hap doel ik niet op een spiesje hondenvlees of op een mond vol water. Nee, dan doel ik duidelijk op de laatste definitie.
Maar waarom is iets nou precies een brakke hap? Is het een legitimering om eindelijk weer een ‘diagonaaltje’ bij de Febo te mogen halen? (nb: term uit het Gronings studentenleven, waarbij sommige geëxplodeerde studiebollen zonder enige gêne het diagonaal van alle raampjes in de muur bij de Febo weg werkt)
Of.. is er een meer logische verklaring voor? Ja die is er! Het is namelijk zo dat het eten van iets hartigs helpt omdat het zout vocht vast houdt, wat belangrijk is omdat alcohol het tegengestelde doet, namelijk vocht verdrijven uit het lichaam…
Yes! Er is dus een legitiem excuus voor ‘de brakke hap’. En gelukkig maar, want mijn moeders macaroni met ham en kaas uit de oven is werkelijk niet te versmaden!

Kook jouw favoriete macaroni in  kokend water met 1 bouillonblokje totdat het beetgaar is (zie verpakking voor kookduur).
Smelt in een braadpan een behoorlijke klont (+/- 50 gr) roomboter. Fruit hierin 1 ui tot ‘ie glazig is. Zet dan het vuur uit. Voeg dan een grote zak geraspte kaas (min een beetje, voor de korst!), flinterdun gesneden ham, peper, maggi, eventueel wat sambal, de inhoud van 1 beker crème fraîche en ten slotte de macaroni toe. Roer goed om.
Gooi het geheel in een ovenschaal en bedek het met de rest van de kaas, paneermeel en kleine klontjes roomboter.
Zet de schaal in een oven van 180 graden tot het lichtbruin is. Daarna nog heel even onder de grill voor dat goudbruine korstje 😉
Serveren met ketchup en nóg meer maggi. Is niet erg, het mag(gi): zie bovenstaande verklaring.
Morgen eten we weer gezond..
Opties: vervang de kaas door geraspte geitenkaas; ook heerlijk. Parmaham; net even anders. Of een tomaat in blokjes er door heen maakt het net iets minder heavy.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.