Niet zo zure zuurkool

Niet zo zure zuurkool

Het woord ‘zuur’ heeft vaak een negatieve klank: “Iemand het leven zuur maken”, “zuur kijken”, “hij werkt zich het apezuur”, maagzuur…
Maar James Cook, Columbus en de VOC-vaarders wisten al dat dat zuurs ook veel goed kan brengen: zuurkool.
En het feit dat er in Nederland tegenwoordig per jaar circa 24 miljoen kilo zuurkool wordt geproduceerd, geeft toch wel aan dat er ook nu niet heel negatief over deze zuurvariant gedacht wordt.
Tijd dus voor een zuurkoolrecept waar je blij van wordt!

Maar eerst even: wat is zuurkool eigenlijk? Zuurkool is witte kool die gefermenteerd is. Aan witte kool zijn melkzuurbacteriën toegevoegd om het erna luchtvrij te bewaren en een gistingsproces op gang te brengen. Hierdoor is het lang houdbaar en zit het boordevol vitamine C , B, ijzer en mineralen. Ideaal tegen scheurbuik dus. Oh, of tegen een modern herfstgriepje.

Dit recept is zonder vlees, maar de oercarnivoor kan hier prima een rookworstje bij eten.
Voor 4 personen
Snij 2 geschilde appels, 2 geschilde aardappelen, een ui en +/- 200 gram paddenstoelen naar keuze klein. Smelt op hoog vuur een grote klont roomboter en fruit hierin de ui. Voeg, wanneer de ui glazig is, 1 zak zuurkool toe. Bak dit om en om, zet het vuur laag en voeg melk toe; zoveel dat er op de bodem van de pan een laag van ongeveer 2 cm ontstaat. Daarna een laurierblad, een eetlepel mosterd, zout en peper. Laat dit op laag vuur minimaal 20 minuten doorgaren. Hoe langer, hoe meer de smaken vrijkomen, maar zorg er wel voor dat het niet droog kookt. Giet er anders nog wat melk bij. Gooi de paddenstoelen er na 10 minuten bij.
Kook ondertussen in een laag water de aardappel met de appel. Wanneer beide ‘appels’ goed zacht zijn (prik er even in met een vork), giet je het af, voeg je een grote klont roomboter toe en prak je het tot puree. Deze puree meng je door het zuurkoolmengsel als dat klaar is.
Neem even 1 hap om te proeven of het niet te flauw is. Pas op! Hou je in: voor je het weet eet je aan het fornuis al de halve pan leeg. Ik waarschuw uit ervaring.
In principe is het nu klaar, maar als je er een smaakvol feest van wil maken, gooi het dan nog even de oven in. Vet met roomboter een ovenschaal in, giet het mengsel in de schaal en bedek het met paneermeel en ruim met plakken port salut, geitenkaas of geraspte kaas: wat je lekker vindt en/ of in huis hebt.
Laat het in de oven staan van +/- 180 graden tot de kaas gesmolten is. Zet dan de oven op grillstand en zet de schal zo hoog mogelijk in de oven. Let op! Dit gaat heel hard. Als de kaas goudbruin is, is ie echt klaar.
Bon apezuur, ehh.. apetit!
Eventueel toe te voegen tegelijk met de laurier: rozijnen, ananas of tutti frutti.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.