Wat van fair komt..

Wat van fair komt..

Is goed?
Een paar dagen geleden trof ik mijn zusje met het schaamrood en vegen gesmolten chocola op haar kaken aan op de bank voor de tv. In een vlaag van verstandsverbijstering had ze een heel pak bokkenpootjes verslonden. Haar discipline die normaal uit bergen groente, ongebrande noten en superfood bestaat was ze plots uit het oog verloren. “Tja, oops… Maar het maakt niet uit hoor; want op de verpakking staat dat ze biologisch zijn.”
Nou zou ik mijn eigen bloed nooit en dus ook niet middels dit platform publiekelijk afvallen, maar dit klinkt toch op zijn vriendelijkst gezegd enigszins stupide..
Maar dit legt wel een aardig fenomeen bloot: de misverstanden omtrent keurmerken.
Volgens een onderzoek[1], weliswaar uit 2011, van researchconsultancybureau Marketresponse weet maar liefst 75% van de Nederlanders niet waar de verschillende keurmerken op voedingsmiddelen voor staan en meer dan de helft vindt dat er te veel keurmerken zijn.
Het gaat zelfs zo ver dat op de website www.geenkeurmerk.nl de consument wordt geïnstrueerd welk controletraject langs te lopen teneinde een keurmerk, in dit geval voor webwinkels, eens even stevig aan de tand te voelen… Tja, dan schiet het toch een beetje zijn doel voorbij?
Maar er zijn ook andere geluiden. Uit een onderzoek van dit jaar[2]van datzelfde bureau is gebleken dat een derde van de Nederlandse consumenten meer vertrouwen heeft in een product mèt een keurmerk, dan zonder. Beter iets dan niets, zeg maar. De boodschap aan keurmerkeigenaren (?) lijkt mij duidelijk: zorg dat uw boodschap ook duidelijk is. Het keurmerk dat volgens het onderzoek als meest betrouwbaar uit de bus komt is Max Havelaar (60%).
Afgelopen zaterdag heb ik een foodblog-evenement bijgewoond dat in het teken stond van Fairtrade en daardoor weet ik nu waar het Max Havelaar keurmerk voor staat.
Ik heb niet de illusie dat er bij iedereen meteen een belletje gaat rinkelen als je het over Max, Eduard of Multatuli hebt, maar hopelijk weet menigeen wel dat Max Havelaar het onafhankelijke keurmerk van Fairtrade is en dat je met de aankoop van een Max Havelaar-product niet alleen jezelf maar ook degene die ervoor heeft gezorgd dat het bij jou terecht komt, blij maakt. De producten die dit keurmerk dragen zijn namelijk geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden om zo een positieve bijdrage te leveren aan de bestrijding van armoede.
Valt die betrouwbaarheid te betwisten? Altijd. Maar wat is je alternatief?
Dat de toestanden in, onder andere, de koffie-, bananen-, en katoenindustrie erbarmelijk zijn, is een feit. Bij Albert Heijn kost een plak Fairtrade biologische chocola, à 100 gram, om precies te zijn 20 eurocent meer dan de AH Delicata reep ‘puur’. Het getuigt dan toch wel van een bad traid als je dan niet kiest voor Fairtrade.
Ik zou mijn zusje hierbij dan ook het volgende willen adviseren: mocht je verstand nogmaals in verbijstering raken; vrees niet. Werk een pak biologische & FAIRTRADE bokkenpootjes naar binnen en jij kunt het schaamrood met een gerust hart achterwege laten.
Hierbij een recept van een ontbijt waarmee je jouw maag en de boer aan de andere kant van de plas gelukkig maakt.
Fairtrade cruesli met geroosterde quinoa, noten, dadel en kokos.
Doe de quinoa droog in een pannetje en zet op laag vuur. Terwijl je het geregeld omschudt laat je het bruin roosteren/ poffen. Zodra het donker is haal je het van het vuur.
Snij de dadels in kleine stukjes.
Doe alle ingrediënten zonder de kokosolie, dadelsiroop, citroen en vanille in een grote kom en schep alles goed om. Snij het vanillestokje langs de lengte open en rasp met een mes de inhoud eruit. Voeg dit, en de rasp van de citroen aan de kom toe.
Meng in een apart kommetje de olie met siroop tot een egaal mengsel. Voeg dit ten slotte aan de kom toe en roer het nogmaals goed om. Het is nu een plakkerige massa. Verdeel dit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster dit in de oven op 180 graden ongeveer 25 minuten tot het goudbruin is. Schep halverwege nog even om.
Na het afkoelen is het ready to eat. Met yoghurt, melk of droog uit de hand als snack is het… Delicious.!

[1] http://www.marketresponse.nl/nieuws/persberichten/keurmerken-voedingsmiddelen-slaan-de-plank-mis/Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.