Ossenhaas


‘Een waarheid als een koe’. Er is bijna niets zo vanzelfsprekend en onmiskenbaar als ‘de koe’. Vandaar ook het spreekwoord wat betekent dat iets overduidelijk waar is.
De ossenhaas is een deel van de lende (rug) van het rund. De haas wordt beschouwd als het malste en mooiste deel van het rund. Wanneer je in Nederland een stuk ossenhaas voorgeschoteld krijgt, is dat dikwijls afkomstig van de roodbonte koe.

Toen ik klein was vierden we altijd Sinterklaasavond bij mijn oma thuis in Meppel-city. De avond werd gekenmerkt door een aantal onmisbare rituelen. Ten eerste uiteraard de oeverloze hoeveelheid cadeaus. Hoe die goedheiligman het toch ieder jaar weer voor elkaar kreeg?
Daarnaast de onbeschrijfelijke hoeveelheid snoepgoed. Ik herken daarin een karaktereigenschap die ik van mijn oma geërfd moet hebben: altijd bang dat er te weinig is. Nou, met die hoeveelheden marsepein, borstplaat, pepernoten, chocoladeletters en schuimpjes konden we heel Afrika een suikerbuikje bezorgen.
En, ten slotte, de ossenhaas saté! Hoewel ik nu niet begrijp hoe we die saté nog weg konden krijgen na al dat zoete geweld, was het de onmisbare afsluiting van dit jaarlijkse feest. De rechaudjes werden opgesteld, servet en prikker in de aanslag en aanvallen maar!

Het lekkerssste recept dat ik dus ken met ossenhaas, is ossenhaas saté van mijn oma! Tja, een familiegeheim wordt bij deze uit de doeken gedaan.
Uiteraard is deze marinade ook te gebruiken met kip of varkensvlees. Ik heb het met vis nooit geprobeerd, maar allicht een optie.

Meng de volgende ingrediënten in een kom: gemberpoeder, knoflookpoeder, kerrie, een kopje ketjap, een kopje tomatenketchup en een kopje melk.
Meng dit tot een egale massa en voeg de blokjes ossenhaas toe. Laat dit marineren, het liefst een nacht.
Je kunt het vlees op vele manieren verwarmen: braden in koekenpan, grilleren of barbecueën.

Ik geef de voorkeur aan bakken. Doe dat als volgt: Verwarm de oven voor op 180 graden en zet hierin een schaal met folie. Dep de stukjes vlees droog en bak ze goudbruin op hoog vuur in roomboter. Zorg ervoor dat de pan maximaal voor de helft gevuld is. Bij een grotere hoeveelheid daalt de temperatuur in de pan, waardoor het vlees niet snel genoeg bruin zal worden. Leg de gebakken stukjes vlees in de ovenschaal onder de folie. Zo droogt het niet uit en blijft het op temperatuur.
Verwarm de overgebleven marinade in een klein pannetje op en serveer dit ten slotte als dipsaus voor de stukjes saté.

Nou Oma: ik denk dat we heel wat mensen blij hebben gemaakt!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.