Sla

Sla wordt nu veelal rauw gegeten, maar in de Romeinse tijd werd sla nog gekookt omdat hij nog niet mals genoeg was. Het woord is afgeleid van ‘sal’, dat zout betekent. Salade betekent dus: zout gerecht.

Sla is het lekkerssst wanneer het frisse en stevige van de sla (eigenlijk geldt dat voor iedere soort sla) gecombineerd wordt met iets smeuïgst, smaakvols.
Gooi daarom vooral alles wat jij lekker en gezond vindt in de slabak, maar voeg er dan vooral een gekookt ei, een avocado of snippers gerookte zalm aan toe om het smeuïg te maken. Wanneer je ei toevoegt, is een dressing met maggi en kerrie echt een aanrader.
Het nadeel van een slalade als hoofdgerecht is dat je 2 uur later al weer uitgehongerd met mijn kop in de ijskast hang. Vandaar hier een tip voor een salade waarmee je niet halverwege de avond het loodje legt.
Ik heb dit gerecht ooit bedacht toen ik in Groningen studeerde. We wilden op bloedhete zomeravonden wel een salade eten, maar, ik schaam me bijna als ik dit zeg, we hadden wel een goede bodem nodig voor de avond die komen ging! 

Marineer kleine stukjes kip in de ketjap en laat dit even staan terwijl je de rest aan het voorbereiden bent.
Hak alles waar je zin in hebt en gooi het in de slabak, zoals: ijsbergsla, rucola, gewone sla, paprika, tomaat, bosui (rauw of even opgebakken), radijs, komkommer, courgette, taugé, alfalfa, artisjokharten, witte/ groene asperges, minimaiskolfjes, olijven, zongedroogde tomaat, gegrilde paprika, gebakken paddenstoelen enz.
Maak eiernoodels klaar zoals staat vermeld op de verpakking. Bak de kip in de koekenpan totdat het gaar is.
Voeg de kip, de noodels en 3 eetlepels sesamzaadjes toe aan de rijk gevulde sla en klaar ben je!
Voor een passende dressing: zie het recept onder ‘mosterd’. En om het helemaal af te maken: maak zelf coutons. Kijk voor het recept bij: ‘kliekjes’.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.