Wontonwonder

Wontons zijn een soort Chinese dumplings. Ze onderscheiden zich doordat het deeg dunner en minder elastisch dan de dumplings is en omdat ze op een andere manier gevouwen worden. Vooral in het zuiden van China zijn de wontons populairder van de dumplings.
Raak niet direct in paniek omdat het Chinees is, het enge wat je ervoor moet doen is even langs een toko gaan om een pakketje wontonvellen (in de vriezer) te kopen. De rest is heel simpel en het lekkerssst dat je ermee kunt doen!
Wanneer je terug bent van de toko meng je in een kom de volgende ingrediënten: 300 gram half-om-halfgehakt, 2 fijngesneden bosuien, 1 el bloem, 1 el balsamicoazijn, 2 cm fijngesneden verse gember, zout, peper en een beetje suiker. Meng dit goed door elkaar en rol er balletjes zo groot als cherrytomaatjes van.
Nu ga je de wontons vullen. Erg simpel als je het weet dus lees dit eerst even goed door.
Zet een bakje met waterklaar. Leg een velletje voor je neer en maak de 4 randen vochtig (niet nat!). Leg een balletje in het midden en trek de 4 punten naar elkaar toe. Dan knijp je de punten en de randen die elkaar dan raken dicht. Dit blijft goed plakken.
Nu kun je twee dingen doen: stomen of frituren. Allebei overheerlijk, dus wissel een beetje af zou ik zeggen.
  • Stomen
Neem een stoommand (die had je al, of die heb je net ook al even bij de toko gekocht..) en bedek de bodem met dunne plakjes komkommer of een blaadje sla zodat de wontons er niet aan blijven kleven. (De toko verkoopt hier ook speciale vellen voor, als je je geld perse over de balk wilt smijten..)
Zet de stoommand in een pan met een laag kokend water. Het water mag de boden van de mand net niet raken.
Zet de wontons er in en laat het stomen voor ongeveer 10 minuten.
  • Frituren
Verwarm de frituur voor of neem een diepe pan waarin je een fles zonnebloemolie in opwarmt. (kijk uit dat je de steel richting het fornuis draait zodat niemand per ongeluk tegen de pan met kokendhete olie kan aanlopen)
Weet je hoe je heel simpel kunt testen of het vet warm genoeg is? Neem een takje kruid of een stukje groente en hang het er even in: gaat het knisperen? Vet = heet!
De wontons kunnen nu gebakken worden tot ze goudbruin zijn.
Met de vulling kun je natuurlijk eindeloos variëren: gehakt vervangen door garnalen of tofu voor de vegetariërs. Maar neem als basis wel bosui, gember, azijn en suiker.
Opdienen met chilisaus: heurlijk!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.