Is suiker zoet?

Is suiker zoet?

Halloween vormt aftrap van een nieuwe episode. Zodra de pompoenlantaarn in het straatbeeld verschijnt is namelijk het snoepseizoen weer geopend. Met allereerst ieder passerend Scarymoviemasker dat wordt weggewuifd met een hand snoep. Gauw erna volgt de taai-taai-bedeltocht die Sint Maarten heet. 5 dagen later regent het pepernoten bij de Sinterklaasintocht en uiteraard wordt iedere daarop volgende avond de schoen bij de open haard geparkeerd; hopende op een zoete vulling. Dan zijn bij de verjaardag van de goedheiligman op pakjesavond de chocoladeletters, marsepeinen aardappeltjes, fondantkikkers en speculaasjes uiteraard niet weg te denken. Vervolgens worden we, als we te maken hebben met een bescheiden Kerstman, van 6 tot 27 december overladen met kerstkransjes van koek, schuim of chocola; anything will do. Ten slotte leggen we op de 31e een bodem van oliebollen om onze goede voornemens tegemoet te gaan. Kortom: de komende 3 maanden is zoet gemeengoed.
Als klein kind liet ik me overigens minder binden aan die 3 maanden. Het wie-wat-bewaard-motto stond bij mij hoog in het vaandel, wat er voor zorgde dat ik nog diep in mei van mijn Sint-Maarten-mini-marsjes of Sinterklaas-borstplaat genoot. Dit tot grote irritatie van mijn broer en zusjes. Maar dit geheel terzijde..
Door de opkomende suiker-aversie vroeg ik mij af hoe wij deze maanden dan door moeten zien te komen. Volgens een artikel waarin de Zwitserse bank Credit Suisse waarschuwt voor de gevolgen van suiker[1], scheppen we momenteel dagelijks 17 theelepels suiker naar binnen terwijl wordt aangeraden dat vrouwen het bij 6 en mannen bij 9 zouden moeten laten. 1 blikje cola bevat 8 tl suiker, dus vrouwen mogen dat niet eens leegdrinken! Die suikerconsumptie ligt 45% hoger dan 30 jaar geleden en zorgt voor $ 470 miljard aan zorgkosten wereldwijd. Accijns is de oplossing, zou luidt het artikel, het heeft immers ook gewerkt bij alcohol en tabak.
Zou het dan echt zo zijn dat je over een paar jaar je ID moet tonen bij de Jamin? En dat het vrolijke Haribo-beertje wordt overstickerd door een ‘SUGAR KILLS’-waarschuwing? Dan smaakt suiker toch niet meer zo zoet…
Ik ben groot voorstander van bovenstaande vieringen, die ook zeker gepaard moeten blijven gaan met lekkernijen. Volgens mij kan dat met mate en met alternatieven. Zoals deze: een cake die geen waarschuwingssticker nodig heeft.
Suikervrije dadelcake

Hak de 6 grote dadels (anders +/- 10 kleine), eventueel met een heel klein scheutje water, in een keukenmachine tot een dikke pasta. Om de cake smeuïg te maken moet je er fruit doorheen mengen zoals appel, peer of mango. Deze keer heb ik pruimen gebruikt. Die snij je in kleine stukjes.
Meng met de hand of in een keukenmachine de boter, het meel en de eieren tot een beslag. Roer erna de dadels, pruimen, walnoten en citroenrasp er doorheen.
Dit beslag giet je in een cakevorm en laat je in +/- 40 minuten gaar worden in een oven van 180 graden.
Zodra de cake afgekoeld is bestrijk je de bovenkant met de dadelstroop, maar honing kan ook.
NB: kijk vooral even naar dit megagrappige filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=_YQpbzQ6gzs

[1] http://www.ftm.nl/credit-suisse-waarschuwt-voor-suiker/Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.