Een waarheid als een pannenkoek – (bietenpannenkoekjes)

Een waarheid als een pannenkoek – (bietenpannenkoekjes)

…dat dit eenpansgerecht toch wel het populairste hapje van de globe genoemd kan worden. Er is immers bijna geen cultuur denkbaar waar een pannenkoek, flensje, drie-in-de-pan, poffertje, pancake, blini, tortilla, roti, crespelle, streuf, vadde, dadar, flapjack, okonomiyaki of injera niet op de spijskaart pronkt. Het is dan ook niet opzienbarend dat onlangs is gebleken dat de pannenkoek in Nederland weer zwaar in opmars is. Afgelopen twee jaar is het aantal pannenkoekenrestaurants namelijk met 6,9 procent gegroeid naar 343 boten, huizen en restaurants.[1]Niet opzienbarend, maar wel terecht. Daarom hier een pannenkoekje van eigen deeg.
Bietenpannenkoek met spinazie, makreel en geroosterde amandelen
Voorgerecht voor 4 personen
Bak in een koekenpan met een beetje olie, peper en zout 2 handen blanke amandelen tot de bruin zijn. Laat dit afkoelen. Offf… als je écht haast hebt zou je heel eventueel geroosterde amandelen uit een pakje kunnen gebruiken.
Pureer met een staafmixer 2 -liefst zelf;-)- gekookte rode bieten tot moes.
Neem 150 gram meel. Dit kan van tarwe zijn, maar probeer ook zeker eens glutenvrije varianten als kikkererwten-, quinoa-, boekweit-, mais- of aardappelmeel. Maak hier beslag van door het te mengen met: 2 eidooiers, een snuf zout & peper, 4 el bietenmoes en 300 ml melk. Ook voor koemelk kun je allerlei alternatieven gebruiken als: rijst-, amandel-, sojamelk of water. De 2 eiwitten klop je stijf en spatel je door het beslag. Als je bovenstaande ei-split-exercitie te omslachtig vindt, kun je de eieren ook in zijn geheel en ongeklopt toevoegen, dan is je pannenkoek minder fluffy.
Van dit beslag bak je in roomboter of olie de bietenpannenkoeken.
Verder maak je van een halve zak verse spinazie (goed wassen!), een halve tros in plakjes gesneden radijs, 2 el olijfolie, 2 el azijn en versgemalen peper een slaatje.
De pannenkoek besmeer je met mierikswortelpasta (als je dat niet in huis hebt: fijne mosterd of mayonaise). Leg hier een bergje sla en wat flinters gerookte makreel op en gooi er een royale hand amandelen overheen. 
Quelle fête!

[1] http://www.nu.nl/economie/3381423/pannenkoekensector-weer-in-lift.htmlGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.