Verstandsquiche

Verstandsquiche

Hoewel het kwik zich deze winter niet onder nul durft te begeven, snak ik op deze donkere avonden naar stevige, kokendhete winterkost. Zo’n dampende ovenschaal met een goudbruin korstje, waar je eerst een bescheiden punt van eet om vervolgens er boven te gaan hangen en hem te ontdoen van alle bladerdeegrandjes. Juist: het is tijd voor een quiche.

De keuze voor een quiche is in meerdere opzichten verstandig:

– Makkelijk om van te voren te maken
– De ideale manier om niet-herbivoren aan groente te krijgen
– Kan als: lunch, borrelhap of diner. En wat er overblijft gaat de volgende dag zo ‘hopla’ mee in de broodtrommel voor de lunch.
– De ideale oplossing om af te komen van in de ijskast ronddolende restjes goente.
– Ziet er prachtig uit en is gewoon overheerlijk! (of: ovenheerlijk 😉 ) 







Waar hebben we het eigenlijk over?

Begin 20e eeuw noemde men in Elzas-Lotharingen (toen Duits gebied) het hapje dat in de cafés verkocht werd “kuche” (koek). Het werd verkocht, of zelfs gratis gegeven, als zoute hap bij een glas bier, in de hoop nog meer drank te verkopen.
Toen de Elzas weer terug in Franse handen kwam, bleef de kuche bestaan, maar werd het woord langzaam verbasterd tot kiche en later tot quiche.

Hier een recept van een simpele vega quiche:

Voor 4 personen
Schil met een dunschiller een halve winterpeen (of 2 wortels), een halve knolselderij, een halve pompoen en 1 zoete aardappel. Snij erna alles in blokjes.
Smelt een behoorlijke klont roomboter in een braadpan op hoog vuur. Wanneer de luchtbellen weg zijn voeg je alle groente toe. Schep dit om. Rits ondertussen boven de pan wat verse tijm (een takje of 6). Zet het vuur laag en giet een scheut water en een scheut melk/ room toe. Deksel erop en even laten smoren. Bekleed ondertussen een ingevette ovenschaal of springvorm met roomboter-bladerdeeg.
Wanneer de groente wat zachter is maar nog wel ‘al dente’, na ongeveer een kwartier, zet je het vuur uit. Voeg dan geraspte kaas toe. Ik vind geitenkaas het lekkerst, maar doe waar jij zin in hebt; Parmezaanse of oude kaas is ook heerlijk! Ongeveer 100 gram. Proef even wat je er van vindt en breng dan op smaak met zout, peper en voor de dare devils onder ons een beetje sambal.
Ten slotte gooi je er 1 losgeklopt ei door. Roer het goed door.
Schep de massa in de beklede vorm en bedek het met nog wat geraspte kaas.
Plaats de schaal in de oven en bak hem af op 180 graden; totdat hij bruin begint te worden. (het ei hoeft immers alleen te garen)
Zet dan de oven op de grill-stand en de hoogste temperatuur voor een goudbruin korstje. Pas op! Blijf erbij staan, want dit gaat heel snel.
Klaarrrr!

Tip 1: Eventueel aan dit recept toe te voegen: ui, prei, doperwten. (of andere groente-restjes die je hebt liggen)
Tip 2: is de vulling voor jouw quiche te vochtig? Gooi de massa voordat je hem in de vorm doet even in het vergiet en laat het uitlekken. Een beetje bloem bij de massa en/ of op het bladerdeeg helpt ook.
Tip 3: hoe meer eieren je toevoegt, hoe stijver de taart wordt. De structuur zal dan meer op een omelet gaan lijken. Hou je daar van? Doe!
Carnivorentip: blokjes spek, ham of kip en ook zalm passen hier natuurlijk ideaal in.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.