Rabarbaar

Rabarbaar

Als je een grote groep mensen in de verte hoort praten lijkt het net of ze 1 woord repeterend uitspreken: “rabarberrabarberrabarber”.
Daar wordt het woord vaker gebruikt dan in de keuken, want ten onrechte zijn er veel mensen die toch een beetje rabarbaar zijn. Het roept vaak ellendige jeugdherinneringen op over de pruillipperige weerstand waarmee je in je schoteltje snotterige drek zat te roeren.
Bij ons thuis was de halve moestuin er ook mee bezaaid en dus keerde het jaarlijks terug op tafel. Mijn weerzin komt niet zozeer voort uit de snotterige substantie, maar meer uit de zuurgraad. Om het niet al te ongezond te maken, hield mijn moeder zich bij de bereiding van rabarber met het toevoegen van de suiker nogal in. Mijn kaken trekken zich nu nog samen als ik er aan denk.
Toch wil ik hierbij alle rabarbaren oproepen zich te bezinnen. Het is supergezond, mooi en veelzijdig. ’t Web staat bol van de zoete recepten met rabarber in combinatie met bijvoorbeeld aardbei, vanille en gember: allemaal zeer het proberen waard.
22 t/m 31 mei aanstaande is het trouwens in Amsterdam één en al rabarber wat de klok slaat, want dan vindt de tweede editie van de Dutch Rhubarb Week plaats, georganiseerd door Mister Kitchen & Rabarcello; dat drankje. In het kader hiervan wordt er een Rhubarb Blog Challenge gehouden, waar ik heb besloten me ook aan te wagen. Door het houden van een eigen challenge.
Ik heb 4 rabarber-probeersels, die afwijken van de geijkte rabarbercombinaties, gemaakt en voorgelegd aan mijn strenge doch rechtvaardige achterban. Zie hieronder de resultaten.
Met deze recepten zal in meedoen aan de challenge. Op zaterdag 24 mei vindt de finale plaats bij Mister Kitchen op het Westergasterrein.
Heb jij nou een rabarber- op-/ aanmerking, bevinding, suggestie, idee of twee? Laat het me weten en ik duik de keuken voor je in! à keehuidekoper@gmail.com.
Probeersel 1
Geen zoet, maar een hartig cakeje met rabarber. Als tegenhanger van het zuur gebruik ik geitenkaas en in honing gekaramelliseerde rode ui.
Goed om te weten is dat  het gelijktijdig gebruiken van zuivel en/ of ei bij rabarber de reactie op je tandglazuur vermindert. Al 1 voordeel van dit recept;-)

Juryoordeel

De cakejes zien er appetijtelijk uit en zo ruiken ze ook! De smaak is niet super uitgesproken, we hadden verwacht dat de rabarber veel zuurder zou zijn. Al met al een goede combinatie van smaken; leuk voor bij een bord soep of bij de borrel!
Cijfer: 7

Recept
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de rode ui in ringen. Verwarm in een koekenpan een scheut olijfolie en voeg de rode ui met 3 el honing toe. Laat dit op laag vuur karamelliseren. Zodra de ui mooi bruin is, zet je het vuur uit.
Verwijder met een mesje vanaf de onderkant van de rabarberstengel het bovenste dunne laagje. Snij dan de stengel in stukken van ongeveer 2 cm en hak de walnoten in stukjes.
Meng de bloem, polenta, het losgeklopte ei, bakpoeder, chilipoeder, karnemelk, citroenschil, olijfolie en peper & zout tot een deeg.
Meng de rabarber, walnoten, geitenkaas en afgekoelde ui door het deeg. Vul erna de vormpjes, of 1 cakeblik, met het deeg.
Bak het af in ongeveer 30 minuten; check regelmatig. Als ze bruin zijn en er blijft niets aan de breinaald plakken zijn ze klaar!

Probeersel 2
Ik las ergens dat het in Koerdistan een gebruik is om rabarber rauw met zout te eten. Dit klonk zo onaantrekkelijk; dat ik het moest proberen. En zie hier.
Juryoordeel
Verbazingwekkend lekker! De rabarber doet denken aan een combinatie van groene appel, bleekselderij en komkommer en past dus prima op de borrelplank. Zou ook lekker kunnen zijn met hummus.
Cijfer: 8,5
Recept
Verwijder met een mesje vanaf de onderkant van de rabarberstengel het bovenste dunne laagje. Snij dan de stengel in reepjes van ongeveer 10 cm.
Voor de dip meng je de olijfolie, zout, peper, komijn, koriander, gember en sesamzaad. Dippen maar!

Probeersel 3
Hoewel ik niet zo’n fan ben van smoothies; we hebben niet voor niets tanden, leek het me wel leuk om na te gaan hoe die zure stengel zou smaken in een glas. Het geeft je immers een mega vitamine boost.
Juryoordeel
Tja.. Lekker, fris, maar we worden niet weggeblazen. Versie 2 daarentegen, waar basilicum aan is toegevoegd, smaakt heel bijzonder; dat geeft net die extra touch. Als je een zoetekauw bent is het toevoegen van een dadel, schep honing, banaan of in de zomer wat aardbeien een aanrader.
Cijfer: 6,5
Recept
Gooi in de blender: rabarber, appel, sinaasappel, amandelmelk, verse basilicum, snuf kaneel (of probeer eens vanille). Blenden en nu proeven.

Probeersel 4
Een van de feestelijkheden van uit eten aan, vind ik de Irish coffee aan het eind. Zou dat ook met rabarber kunnen? Laat ik nou net de gelukkige eigenaar zijn van een fles Rabarcello: 1 + 1 = rabarish coffee!
Juryoordeel
De combinatie met de vanilleroom past heel erg goed, maar oef; het is best zuur. Versie 2 waarbij bruine basterdsuiker met de Rabrcello de pan in ging, geeft het precies de zoetigheid die hij nodig heeft.
Cijfer: 7
Recept
Klop de slagroom, zonder suiker, stijf waaraan je de inhoud van 2 cm vanillestokje hebt toegevoegd.
Verwarm in een pannetje 1 portie Rabarcello met de bruine suiker. Zet een kop koffie. Meng de koffie met de Rabarcello en giet in een mooi glas. Maak de coffee ten slotte compleet met een royale hoeveelheid vanilleroom.
Eindoordeel
Tromgeroffel… Na veel wikken, wegen, ruiken en proeven komt recept 2 als winnaar uit de bus! De combinatie en de eenvoud van het hapje zijn verbazingwekkend lekker!
Nu maar hopen dat de one and only Rhubarb-jury daar ook zo over denkt.
Ps. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd


Boodschappenlijsten




4 thoughts on “Rabarbaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *