Kliekjes

Een kliekje is een restje eten dat van een vorige dag is overgebleven.

Nederlanders gooien per jaar 2,4 miljard euro aan voedsel weg. We gooien net zo veel voedsel weg als we opeten. Als het ons lukt om de hoeveelheid vermijdbaar voedselafval te halveren, dan zou dat net zo veel effect hebben op het wereldklimaat als wanneer we een kwart van alle auto’s van de weg zouden halen.[1]
Eten weggooien zie ik als doodzonde. Om bovenstaande reden, maar ook omdat er zoveel lekkersss mee te bereiden is!
Oud brood
Oersimpel en echt een aanvulling is de crouton. Maar dan bedoel ik wel zelfgemaakte croutons. Croutons uit een pakje zijn daar niet mee te vergelijken en gewoonweg intens smerig: laat me ze dan ook niet in je keuken tegen komen!
Snijd het oude brood in kleine blokjes. Verhit een ruime hoeveelheid olie of roomboter (wat je wilt) 2 tenen knoflook. Wanneer de knoflook bruin begint te worden kan het brood, een beetje peper en zout worden toegevoegd. Bak de croutons op matig tot hoog vuur goudbruin en klaar!
Tip voor de liefhebber van pittig eten: strooi er chilivlokken overheen.
Je kunt oud brood, bij gebrek aan paneermeel, ook roosteren en boven een ovenschotel verkruimelen. Veel smaakvoller dan normale paneermeel.
Restje rijst
Voor dit recept is het eigenlijk noodzaak dat de rijst een restje is. Althans: gaar gekookt en afgekoeld. (de rijst mag niet ouder zijn dan 3 dagen omdat voedselvergiftiging dan op de loer ligt)
Fruit in een ruime wokpan de volgende ingrediënten: ui/ bosui, knoflook, rode peper en verse fijngesneden gember. Voeg, wanneer het om en om gebakken is, Chinese kool toe. Bak dit op hoog vuur totdat de kool geslonken is.
Voeg dan de rijst, samen met een behoorlijke scheut vissaus en citroensap, een beetje zout, peper en suiker toe. Het vuur mag nu lager gezet worden, zodat de ingrediënten kunnen inwerken en de rijst kan opwarmen.
Zet, zodra de massa goed warm en gemend is, het vuur weer hoger en voeg 2 eieren en taugé toe. Blijf dit omscheppen totdat het ei gestold is, maar voorkom dat je het te lang doorbakt, zodat het ei droog wordt.
Van het vuur halen en opdienen met kroepoek en gestampte, geroosterde pinda’s.
Je kunt deze nasi natuurlijk verrijken. Voeg bijvoorbeeld toe: garnalen, ham, gebakken tofu-blokjes, wortel (eerst even blancheren = kort koken), prei, shi-take, sesamzaad, courgette of broccoli.
Groenten
Heb je groenten in de ijskast liggen die aan het eind van hun Latijn zijn? Gooi ze in een pan waar een klont boter in is gesmolten. Bak om en om op hoog vuur en blus af met een beker water waar bouillonblokjes in zijn opgelost. Even doorkoken, pureren en soep is geboren!
Is dit je iets te healthy? Verrijk (of: verbloem 😉 ) de smaak met geraspte harde Italiaanse kaas.
Je kunt er ook voor kiezen de bouillon niet toe te voegen, zodat je een soort roerbak/ ratatouille krijgt die heerlijk bij een stukje vis of vlees past. Voeg er dan tijm, citroensap en eventueel geraspte kaas aan toe voor het opdienen.
Ten slotte kun je groenten die al gekookt zijn ook nog goed ‘hergebruiken’ door er een salade van te maken. Gooi ze in een slabak en meng er een simpele sladressing doorheen. Met mosterd: zie het recept onder ‘mosterd’ hier op de blog.
Kookvocht
Zoals iedereen vast wel eens gehoord heeft, blijven er in het water waar je groenten in kookt veel vitamines achter. Sta er daarom, wanneer je groenten kookt, voortaan even bij stil of je een van de daaropvolgende dagen van plan bent om soep te maken. Ja? Bewaar dan het kookvocht als basis voor je soep. Dat kookvocht is een soort slappe groentebouillon. Voeg er bouillonblokjes en de gewenste groenten aan toe, pureren en klaar is je soep!
Verse kruiden
Meestal gebruik je maar de helft van een bakje verse kruiden voor een bepaald recept. Vaak kom ik dan ook de andere helft van dat bakje verpietert in de hoek van een ijskast tegen bij iemand thuis. Zonde!
Juist met kruiden kun je de saaiste hap verrijken en ook eindeloos experimenteren. Gooi het door de soep, op een broodje, door de sla of door de saus en je slaat 2 vliegen in 1 klap: kruiden benut en eten verrijkt!

[1] Bron: http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/t/taste-the-waste.html


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.