kLETsen – (volkoren plaat- of dus eigenlijk: praat-pizza)

kLETsen – (volkoren plaat- of dus eigenlijk: praat-pizza)

“Weet je dat de buurvrouw alwéér zwanger is?” Stilte. “Oh en zo grappig: vandaag op werk noemde dat warhoofd me weer Kim in plaats van Kee.” Zero. “Wil je trouwens nog een kopje thee?” Niets.
Soms heb ik het gevoel dat ik samenleef met een deur. Of een golfplaat. Of iets anders stoïcijns. Er hoeft naast mijn aanwezigheid maar een telefoon, tv of laptop in de buurt te zijn of ik kan naar mijn aandacht fluiten. En als ik daar dan over begin krijg ik als reactie: “Sorry schatje, ik luister wat wil je met me bespreken.” En dat is het nou juist: ik wil helemaal niets bespreken, ik wil gewoon een beetje tegen je aan ouwehoeren. Over van alles en vooral ook over heel veel niets en jij moet dan doen alsof je dit hele boeiende materie vindt door een beetje schaapachtig mee te knikken. Kortom: ik wil gewoon kletsen.
Begrijp me niet verkeerd: een stevige discussie over de voordelen van een minderheidspolitiek, de situatie omtrent Trump of over de politieke kleur van Macron ga ik niet perse uit de weg, maar het is vooral ook zo fijn om oeverloos te bazelen over de papadag van Jesse, de nieuwste jurk van Melania en het leeftijdsverschil van het nieuwe Franse regeringskoppel.
Ik wijt de desinteresse nu wel aan de aanwezigheid van die apparatuur, maar misschien is dit zonder die dingen ook wel het geval en vraag ik iets onmogelijks van de man. Wellicht is het een volstrekt onhaalbare kaart om dit te verwachten en kunnen alle mannen gewoon helemaal niet kletsen. Mocht dit het geval zijn, dan kan ik trouwens de regelbevestigende uitzondering ook aanwijzen. Dat is namelijk mijn ex: zo’n extreem gigantische kletskous. Hij kon zijn klets-ei bij mij niet eens helemaal kwijt en belde daarom iedere dag mijn moeder om daar nog een slordige 2 uur mee door te raaskallen. Dat is dus het andere uiterste en daar werd ik geloof ik ook niet zo blij van.
Ok, accepté. Met mijn vriend praat ik en kletsen doe ik voortaan buiten de deur. Met mijn beste vriendin bijvoorbeeld, zij heet Let, en what’s in the name: k-LET-sen. Zij begrijpt ten minste bij de derde letter van een woord al wat ik bedoel wanneer ik naar iemands schoenen kijk. Zo, ook weer opgelost.
Ideaal kletsvoer is een pizza. Ik hoef me niet te focussen op bestek of een bord en ik schuif die punt er zo tussen het klessebessen in. En omdat ik ergens ook nog een beetje bewust wil leven, maak ik een volkoren bodem.

Recept

Volkoren pl/raat-pizza
Snack/ hoofdgerecht, bereiden: 20 min, rijzen: 1 uur, oven: 15 min., 4p.

– Maak het aanrecht goed schoon en droog en maak een bergje van het meel met in het midden een kuiltje;
– Giet hierin de olie, water, zout en gist;
– Vanuit het midden ga je met 1 hand (andere houd je schoon) roeren en pak je telkens een beetje meel erbij tot je 1 deegbal krijgt;
– Kneed deze bal minimaal 10 minuten;
– Doe wat olie in een ruime kom, leg de deegbal erin en dek af met een vochtige en schone theedoek;
– Zet minimaal 1 uur weg op een droge, warme plek (bijv. de vensterbank)
– Als je zelf tomatensaus wil maken kan dat nu: met ui, tomaat, tomatenpuree, wortel en bleekselderij die je aanbakt in olijfolie met wat peper, zout en oregano, dan afblust met een beetje water en laat garen, inkoken en uiteindelijk pureren;
– Verwarm de oven voor op 250 graden;
– Als het deeg gerezen is, rol je hem uit over de met bakpapier beklede bakplaat. Dat kan met een met meel bestoven deegroller maar ook met je handen;
– Bak de bodem 10 minuutjes voor;
– Dan kun je de bodem gaan beleggen, tot 1 cm van de rand, met alles waar jij zin in hebt. Denk aan: allerlei soorten kaas, cherrytomaten, gebakken paddenstoelen, artisjokharten, (zelfgemaakte) pesto, gegrilde groenten, ui, ei, olijfolie etc. Ik houd hem graag simpel: tomatensaus, 2 soorten kaas (mozzarella & blauwe kaas) en als ‘ie eruit komt lekker veel rucola.
– De pizza is klaar als hij bruin wordt en de kaas gesmolten is.

Boodschappenlijst



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.