Carne val (tarwesalade met boerenkool & geitenkaas)

Carne val (tarwesalade met boerenkool & geitenkaas)

Soms kun je echt versteld staan van jezelf. Dat had ik afgelopen week.
Ik ben van mezelf gewend dat ik ieder woord, alvorens ik het typ en/ of uitspreek, onderwerp aan een kleine analyse: hoe schrijf je het, wat is de etymologie en welke woordgrap kan ik ermee maken. Maar deze week ontdekte ik een hiaat: er bestaat een woord dat al meermalen over m’n lippen is gevlogen, maar dat toevallig aan mijn analyse is ontglipt. En in het kader van mijn inburgering hier beneden de rivieren behoort dit echt tot de basiskennis.
Komtie.. Ik had geen idee wat ‘carnaval’ betekende! Ja, de praktische betekenis was volkomen duidelijk: pils, worstenbrood, paard in gang, schmink en alaaf. Maar de woordelijke?
Die katholieken hebben om een of andere wazige reden bedacht dat je drie dagen lang bezig moet zijn om van al je vlees af te komen (carne = vlees, val= wegnemen). Waarom dat ladderzat en verkleed moet is mij volkomen onduidelijk. Vervolgens wordt er een maand gevast om medio half april de soberheid weer te overladen met kilo’s paaseieren. Logica ontgaat me. Maar in de oren van deze vega klinkt het jaarlijkse fuifje nu als nóg meer op mijn lijf geschreven! Ik neem aan dat heel Brabant en Limburg nu om de vleesloze recepten van Keetenstijd staan te hossen. Daarom hierbij snel een nieuw exemplaar: lekker, makkelijk en waarbij ook de carne gevallen is.

Recept

Tarwesalade met boerenkool & geitenkaas
Lunch/ salade/ licht hoofdgerecht, 30 min., 4p.

– Kook het graan van jouw keuze (tarwe, spelt, rijst etc.) zoals staat vermeld op de verpakking en voeg aan het water een bouillonblokje toe;
– Snij de prei in fijne ringen;
– Smelt een klont roomboter of olie in een koekenpan en smoor de prei op laag vuur tot het gaar is;
– Wanneer het graan gaar is, giet je het af en gooi je het in een ruime slabak;
– Brokkel nu meteen de geitenkaas er boven uit zodat die smelt. Roer er goed doorheen;
– Voeg de rauwe boerenkool toe (die gaart ook een beetje in de warme granen);
– Voeg nu toe: mosterd, (appel-) azijn, olijfolie, peper, zout en beetje paprikapoeder;
– Ten slotte kunnen de gesmoorde prei en de cranberries erbij;
– Even proeven en klaar is Kee! 

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.