Wie eet stemt toe – (biet bourguinon)

Wie eet stemt toe – (biet bourguinon)

Het meest vieze word dat ik ken is ‘vleesboom’. Dat komt denk ik door de eerste lettergreep. Vlees. Jak. Het woord klinkt vunzig, maar ik vind het goedje zelf ook niet te verorberen; wellicht heeft het een met het ander te maken.
Dat wil overigens niet zeggen dat ik vleesetende mensen vies vind. We leven in een vrij land en ooit kwam mijn prehistorische wederhelft aan het eind van de dag in onze hut met een appetijtelijk hertje die hij op zijn zelf gefabriceerde houten pijl had geregen. Nee, waar ik de grootste moeite mee heb op het gebied van voeding, is achteloosheid. Te pas en te onpas je giechel volstoppen zonder ook maar 1 seconde stil te staan bij de oorsprong, kwaliteit en de gevolgen.
Vorige week had ik de eer om in Davos, op het World Economic Forum, te luisteren naar een speech van mijn held Jamie Oliver. Hij zei: “Elke euro die je uitgeeft aan voeding, is een stem”. Klinkt simpel, maar zó waar. Ook die sporadische bitterbal op een borrel, dat Feboyaanse grillburgertje na een avondje pils en dat plakje achterham op een snel broodje langs de snelweg. Die hebben een oorsprong, een bepaalde kwaliteit en een gevolg en op het moment dat jij die naar binnen schuift, stem je dus vóór. Ook al ligt je ijskast thuis vol met louter producten uit het bio-schap. Nou wil ik niet overkomen als een vingerwijzende heilige kokkin Maria; ik ga ook zeker wel eens de fout in, maar als je er maar wel bewust van bent. Die achteloosheid, maakt machteloos.

Ik zag een keer een reportage over een cafetaria die het principe ‘all you can eat’ had geïntroduceerd. Bezoekers werden door de verslaggever gevraagd of ze zich geen zorgen maakten over de halve tafel vol frikadellen die onaangetast de prullenbak in werd geflikkerd omdat ze dichtgemetseld zaten met de andere tafelhelft. En of het hen niets deed dat er mensen zijn met honger en dat vleesconsumptie de aarde te zwaar belast. Reactie: “Nee, lekker boeiu!!!”
Ik zat letterlijk een traan te laten voor de beeldbuis. Wil je supergraag een frikadel? Prima! Geniet met volle teugen. Maar deze achteloosheid? Dat is de grootste bedreiging van onze aarde. Als gevolg daarvan ontstaat iets dat tegelijk ook als nieuwe binnenkomer in de viezewoordentop100 met stip op 1 belandt: ‘vleesleed’.

Het recept dat deze keer op het menu staat is de vega versie van een absolute klassieker. Barstensvol met smaak. Ik kan je verzekeren dat je hiermee je portie vlees met geen enkele moeite een dagje kan laten staan.

Recept

Biet bourguinon
Hoofdgerecht, 1 uur, 4p.

– Schil en snipper de ui, snij de knoflook fijn;
– Was de wortelen en bieten en snij ze in blokjes;
– Snij de paddenstoelen in plakjes;
– Smelt een grote klont roomboter in een braadpan op hoog vuur, zodra het gesmolten is fruit je ui en knoflook;
– Als het zacht is voeg je de biet, wortel, tijm en laurier toe en bak je dit even mee terwijl je blijft roeren;
– Na 5 minuten blus je het af met de wijn;
– Voeg zout en peper toe;
– Smeer de boterham royaal met grove mosterd en voeg ook toe, samen met de ontbijtkoek;
– De groenten moeten nu net onder staan, voeg eventueel wat water toe;
– Laat dit 20 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan;
– Voeg nu de paddenstoelen en de linzen toe en laat nog een kwartier verder pruttelen;
– Breng op jouw smaak;
– Als het te vochtig is kun je het nog even laten pruttelen zonder deksel;
– Heerlijk hierbij is aardappel-knolselderijpuree!
Bon appetit!

Boodschappenlijst10 thoughts on “Wie eet stemt toe – (biet bourguinon)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.