Oestergezwam

Oestergezwam

De tijd van het jaar vraagt om een pleidooi voor de oesterzwam. Of eigenlijk: de paddenstoel in het algemeen.
Iedereen heeft wel eens een bordje paddenstoelensoep voorgeschoteld gekregen en een slice pizza al funghi heb je vast ook ooit verslonden.
Maar de paddenstoel verdient zo veel meer eer!

De paddenstoel is namelijk ‘makkelijk’.
Makkelijk te krijgen, makkelijk te bereiden, makkelijk te combineren en minstens zo makkelijk te verorberen! Let maar op:
Ga naar een groenteboer en haal de paddenstoelen die je lekker vindt: oesterzwammen, cantharellen, champignons, shiitakes of een zak gemengde paddenstoelen.
Snij ze in smalle plakjes/ reepjes. Zet een koekenpan op hoog vuur en laat een ruime laag olie heet worden. Voeg erna een behoorlijke klont boter toe. Je denkt nu: dit is te veel en ik word moddervet, bedankt Kee. Nee, als je dit proeft word je heel gelukkig, geloof me.
De olie moet eerst in de pan omdat olie veel heter (bijna 200 graden) kan worden dan boter (ongeveer 80 graden).
Zodra de boter gesmolten is fruit je een gesnipperde ui en/ of een teen knoflook. Zodra dit glazig is gooi je de paddenstoelen(mix) in de pan. Breng op smaak met ruim zout en peper en schud om en om. Het vuur mag iets lager, maar blijf erbij om het om te schudden/ roeren.
Net zolang tot de paddenstoelen een beetje bruin worden en iets slapper zijn (gaar). Snipper er ten slotte wat peterselie over heen, zet het vuur af en serveer:
– Over de soep (van elk soort groente)
– Door salade (bv met rucola, peer, roquefort, bramen, walnoten en rode wijnazijn)
– Over de stamppot (lekker bij allemaal!)
– Op de boterham (sneetje brood, laagje houmous, gegrilde groente en/ of plakjes kaas)
– Op toast (snee brood roosteren, laagje roomboter)
– Over ieder soort groente
– Bij ieder stuk vis, vlees of vleesvervanger
– Over de pasta (met een beetje peterselie en kaas erover)
– Over de aardappelen (of bak aardappelen mee in de pan)
– Als basis voor hartige taartvulling (voeg in de pan spinazie, room, geraspte kaas en een ei toe. Vulling = af!)
Ook makkelijk: giet room bij het mengsel zodra het af is, breng dit aan de kook en zet het vuur af. Een overheerlijke saus!
Dat noem ik makkelijk. Einde pleidooi.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.